2023-02-07 997 views
人人都話自己係奶茶王,但係又係唔係人人都受得起呢?一間餐廳的優劣,又是否單靠一杯奶茶就可以力挽狂瀾呢?食物質素一間餐廳最重要當然係食物,食物質素差,不如執咗佢算啦,我杯茶的食物質素只稱得上一般,一碗鮮蕃茄牛肉通粉,碗內得三數片薄身牛肉,莫非是傳說中的燈影牛肉?!而蕃茄湯亦係淡口,蕃茄味好淡,水準得中下級數,到招牌奶茶,入口係醇滑,唔澀口,是可取的。服務質素餐廳以快餐式營運,客人先在櫃檯落單付款,再到隔離自行取餐,但混亂嘅情況出現了,食物與飲品不能同步出餐,客人可能先取得食物,但久久未取得飲品,外賣與堂食的客人在收銀處迫得水洩不通,極度混亂,營運模式差劣,這一點又怎能靠一杯奶茶翻生呢?性價比一碗粉麵平均要30元至48元,加熱飲要12元,凍飲要15元,一碗粉麵加杯飲品,平均一個早餐要差不多50元,以灣仔的物價看似合理,但我杯茶卻在食物的份量縮減,一碗簡單的鮮茄牛肉通粉,牛肉量少,通粉量又少,一個成年男人,絕對唔夠食,但客人又會否再比多三十幾蚊再叫多份三文治嚟飽肚呢?一個平凡的打工仔,食一個早餐,叫一碗通粉,一份三文治,加杯奶茶,要差不多一百元,絕對吸引不到辦公室社群嘅垂青,或許餐廳是以遊客
食物質素
服務質素
性價比
一碗粉麵平均要30元至48元,加熱飲要12元,凍飲要15元,一碗粉麵加杯飲品,平均一個早餐要差不多50元,以灣仔的物價看似合理,但我杯茶卻在食物的份量縮減,一碗簡單的鮮茄牛肉通粉,牛肉量少,通粉量又少,一個成年男人,絕對唔夠食,但客人又會否再比多三十幾蚊再叫多份三文治嚟飽肚呢?一個平凡的打工仔,食一個早餐,叫一碗通粉,一份三文治,加杯奶茶,要差不多一百元,絕對吸引不到辦公室社群嘅垂青,或許餐廳是以遊客為主要消費群,定個遊客價來矇混過關。
總結
我杯茶這餐廳,一試後悔,再試心痛,要嘗美食,同街鄰近也有很多餐廳可供選擇,要飲奶茶嘅話,亦不需要專程來試,我杯茶不可一;不可再,伏也。
鮮蕃茄牛肉通粉,熱奶茶
2023-02-07
$50 (Breakfast)