2021-10-19
一向有去何必館食晚飯,第一次食lunch, 大失所望,不知所謂。菜式都好咸。叫左隻雞,好鹹。同侍應講,佢答我入面有金华火腿。其實啲咸味點黎吾重要,重點係太鹹,但係餐廳嫁default position 就係佢地一定無問題,所以咁樣答個客。跟住上個冬瓜盅,一行7個大人都覺得好鹹,點係小朋友食。同侍應講,佢又答我有金华火腿,跟住佢攞左碗湯俾師傳飲,出嚟同我講,師傅覺得吾鹹無問題。第一,我地一行7個人都覺得鹹,好明顯吾係個人口味問題;再者,我地係客,食嫁係我地,俾錢埋單又係我地,你淨係個冬瓜盅都過千蚊啦,吾啱客食都算,點解可以同我地講係我地口味太清淡。最後,我地叫左個菠菜苗,又係好鹹,價錢仲係$420😱😱😱我地問佢點解咁貴,佢先話幫我地加大左半份,但加大之前無問過我地,黎到size 亦係正常。加大先正常分量,吾加大咪好小??入得嚟食飯都冇預過平,但系吾好好似劏客咁囉。