2016-02-25 470 views
向來對外賣壽司店冇大興趣,可能總覺得質素麻麻。呢間熊築地自開張以來,以勁量兼抵食海膽手卷作招徠,日日排長龍(有人話排3個鐘),搞到我都心癢癢想試。見到咁多人話要等一個鐘以上,都有少少驚,點知當日星期六下午七點去到,只得小貓三幾隻,lucky~因為仲飽,所以雖然有好多種手卷,我都係重點出擊食海膽好喇。海膽手卷主要有兩種,一種係北海道馬冀海膽,另一種係加拿大海膽,大部分人(包括我)都會食前者架喇($45)。佢話用足半板海膽整,目測所見,手卷size並唔大(細過元氣),上面的海膽雖然鋪得滿滿,但唔覺得有半板咁多。不過咁,海膽片片分明,唔係一pat pat,由顏色睇黎都幾新鮮。海膽係幾鮮甜,可惜兩啖已經食晒,唔多夠喉,紫菜唔夠脆,食起黎要扯唔方便,飯就一般啦。以元氣食兩件都要三十幾蚊黎講,呢度的已經合格喇。心多多的話,仲可以同其他食材來個雙拼架,包括三文魚籽、帶子、吞拿魚等等,大約貴十幾蚊。值得去指數:
值得去指數:
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)