2018-11-30
講到香港人最喜歡既菜式,我就認為係潮州打冷...無論係男女老少,都唔會拒絕既地道風味菜,我自己就最鐘意成班朋友聚一聚,個種自由自在,不拘小節既感覺。記得以前喺冬菇亭大排檔食住打冷,再同成班朋友嘆住啤酒,傾下計,真係好享受。.但隨住冬菇亭被式微,我都有好一段時間無食過潮州打冷,好多地道既打冷店都越變越少,直到遇上位於深水埗長沙灣道既【潮味苑】,連少食打冷嘅朋友都話好得。係深水涉站D2出口附近,長沙灣政府合署對面,店面前有一條馬路,店舖唔算太大,大概容納到四五十人左右吧,望入去異常地多人,環境整潔舒服,餐廳裏面既員工都好熱情有禮貌,有講有笑,淨係呢一點宜家已經好難得。呢到比我個感覺道無具噱頭而美味的菜式不須太多,一兩道菜已經可以留住客人的胃。但佢有好多菜式都好吸引啊真係...✨潮州凍烏頭 $108首先叫既第一道菜係我每次都會食既潮州凍烏頭,咁多樣潮州菜入面我最喜歡就係凍烏頭,烏頭既肉質不但更結實,而且鮮甜味更濃,厚實既魚皮將烏頭特有既黃油完全封鎖係魚肉間,口感正爆。烏頭另一樣誘人之處係魚骨唔多,而且魚肉仲好多,開邊既凍烏頭好似自動起肉一樣,夾起既每一下都係豐富既魚肉,再沾小小豆醬味道就更加
但佢有好多菜式都好吸引啊真係...
✨潮州凍烏頭 $108
烏頭另一樣誘人之處係魚骨唔多,而且魚肉仲好多,開邊既凍烏頭好似自動起肉一樣,夾起既每一下都係豐富既魚肉,再沾小小豆醬味道就更加perfect。
✨招牌炸蠔餅 $78
話時話都開始入秋天,秋冬季節係最岩食蠔餅時候,炸蠔餅本身就係潮州岀名既街頭小食,由炸粉、鴨蛋、蠔仔混合而成。
外國人天冷吃生蠔,潮州人同樣吃蠔。
【潮味苑】既招牌炸蠔餅保留左最傳統既製法,比其他潮州館做得更香脆可口,更鬆化迷人,蠔的肉質豐滿結實,味道鮮甜有層次,如果想更重口味,推介可沾一點辣椒醬,香脆火辣,口味非凡。
✨滷水鵝片 $98
銀刀一剖,鵝油飛濺,滷汁四竄。再順勢而下,俐落去骨,分成薄片,擱在碟上,再補一勺微熱滷汁,加色更添香。
到最後選擇既係滷水鵝片,黎到【潮味苑】一定要叫既小菜之一,滷水鵝可以講得上呢到既主角,大部份鵝既部位都有得食。
因為唔想太油膩既關係揀左較多肉較小肥既鵝片,鵝片切得均勻一致,紋理細緻,肉質一點都不粗糙,可見刀功之熟練。鵝片肉感豐富,鵝肉柔軟,味到香,滷得入味,正爆。
潮州打冷,我喜愛的菜式,【潮味苑】一吃之下,實在令我喜出望外,食物的水準一流。
現在一有時間還會相約朋友,到此再次品嚐【潮味苑】正宗潮洲風味。
老闆好熱情,一股熱誠下我還購買了門外的✨炸黃膳,他用心咁介紹其食物的特色!非常酥脆,要來宵夜,配啤酒亦屬一流!