2010-01-18
Baby Blue, 好開心佢係返美孚附近重開. 美孚一路欠缺有水準的正宗西餐廳. Baby Blue, 雖沒有太多競爭對手, 但一直保留著不錯既水準. 以前的KMB building, 而家只留有幾層繼續做辦公室外, 其他的樓層, 因應後面曼克頓山的入伙而轉營. 樓下, 已經變成兩間連鎖食店. 而五樓, 馳名美孚的Baby Blue, 就在此重新開業. 我們一行7人, 從正門的一條好有時代感的通道直達電梯大堂, 然而, 呢度電梯, 只是一個未返新的貨"車立", 從華麗新穎的入口, 行到入毫無粉飾的電梯, 完全是格格不入. 不過, 上到5樓, 餐廳就在眼前, 又是另一番新景象.新地方, 地方當然大了, 而且有返個無敵荔枝角景, 環境感覺都比以前好得多, 亦因為咁, 成個格局high哂.同以前一樣, 落好餐便每人一個餐包. 這裡的餐包, 熱辣辣的, 再加上他們不是俾純牛油咁簡單, 而是蒜蓉牛油, 即時令個已經好好食既餐包, 變得更香, 更惹味.湯, 有甘荀湯同周打蜆湯. 我不要這裡的其他湯, 因為這兒的周打蜆湯實在做得太好. 味道Creamy同唔腥, 而且好多蜆肉同魚肉. very go
湯, 有甘荀湯同周打蜆湯. 我不要這裡的其他湯, 因為這兒的周打蜆湯實在做得太好. 味道Creamy同唔腥, 而且好多蜆肉同魚肉. very good. 而甘荀湯也做得有水準而且夠正宗, 完全沒有港式成份在內.
頭盤, 有三文魚沙律, 有焗法國田螺, 同生蠔. 生蠔, 姐說非常之鮮味, 而且夠大隻. 雖然不是什麼名種靚蠔, 但最重要的新鮮, 他們做得到.
三文魚沙律, Smoke 三文魚, 味道不錯, 不過那沙律只是配襯, 齋妹把她的三文魚交了給我, 然而, 那個沙律一失去了三文魚而變得極不好食.
焗法國田螺, 7個人只有兩個叫, 而每客有三隻. 剛好夠分一人一隻. 下面的薯蓉, 好重牛油味, 而且包含了田螺的精華. 另外田螺, 有其味道之外亦充滿牛油香, 絕對比得上什麼大酒店的西餐廳出品. (當然未到米芝蓮質素啦.
主食, 三文魚意大利飯, 焗豬扒飯, 蜆肉長通粉, 蕃茄大蝦扁意粉, 同紐西蘭西泠扒一塊. 齋妹的一份三文魚意大利飯, 特別要求了把三文魚同飯分開. 廚房說做得到便go ahead. 我們忘了叫他們坎蔥蒜, 侍應姐姐特別坎出來問, 要不要走蔥蒜. 果然醒目. 圖中的, 是阿嫂的一份, 厚切三文魚條只是面頭煎兩煎, 三文魚有生食既食法, 有全熟既食法, 亦有這樣半熟的食法, 外層香, 內社裡肉味鮮甜, 而意大利飯就一向地, 因為多cream的原固, 非常之"漏".
焗豬扒飯, 要照顧美孚新邨各年齡皆層一士, 點都要有返D港式食物. 然而焗豬扒飯, 就是港式西餐的表表者. 不過好似唔係絃夠芝士, 焗飯呢家野, 始終要多芝士, 才惹味香口.
蜆肉長通粉, 一貫的海鮮Pasta煮法, 一個忌廉周打汁, 再加上新鮮的來佬蜆肉, 味道已經非常合心意. 蕃茄大蝦扁意粉, 同樣水準不錯.
我就叫了一個紐西蘭西泠扒, 只是用鹽去醃一醃, 加不加其燒汁也好食. 不過, 稍為煎地熟左, 要求4成的扒, 出到來應該有6成熟. 跟薯菜就是炸著同法國豆. 除熟了小小之外, 都冇乜野可以彈.
跟餐是either甜品 or Coffee/Tea. 只是奶茶變了做港式奶茶....係正宗西餐廳送上港式奶菜....好似Fusion左少少播....
7倨人去食, 平日1至4仲有個套餐買5送1既優惠. 都唔錯.