2018-10-04
觀塘區西餐廳唔少,但高質會回頭嘅就寂寂可數有舊同事返黎觀塘約食lunch,揾揾下就見到依間小店新開位置係宜安街,幾乎大部分都係食肆。我地係街頭一望過去,見到有間全藍色嘅就揾到~早一日預約定,未齊人1:00去到都入得,全店座位唔多,6-7張枱。入到去幾乎都full咗,唔預約應該要等下一round先有得食lu餐廳環境行希臘風,藍天白雲加希臘風景畫~有播音樂,坐位都舒服幾啱傾計暢談是日lunch set有A-H個餐,意粉、飯、扒都有,價錢以西餐嚟講合理,唔算貴一個set淨係包餐湯同野飲,如果要蒜蓉包/沙律就要另外加錢~可能因為咁價錢比出面西餐平我地各點咗個扒餐食豪d是日餐湯係蕃茄濃湯,好重蕃茄味,囗感比較濃厚飲得出係真材實料,唔會又稀又淡。飲完都開胃咗,準備食主菜主菜豬扒嚟喇!上菜見到真係嘩咗聲竟然有兩大塊扒,真係大過塊臉估唔到$88都有咁嘅份量!味道好好有肉汁,肉質淋易切開,唔會太老,煮得啱啱好熟。平時少叫豬扒,就係驚煮過龍會難咬開側邊有少少肥膏位切走冇食到~洋蔥汁正常,真係有一條條洋蔥架,唔係得個汁落單前有問過係咪配薯菜/飯/意粉,個員工話係,我地就叫咗一個要薯蓉一個要薯條。點知到上菜嘅
我地各點咗個扒餐食豪d
落單前有問過係咪配薯菜/飯/意粉,個員工話係,我地就叫咗一個要薯蓉一個要薯條。點知到上菜嘅時候,只係得4條瓜同2粒蕃茄仔。問返先知原來預設咗係依個,除非特別有講我地講返有order個陣講過,佢就同廚師傾完,另補比我地。咁即係本身個餐嘅薯菜就只係得咁少,如果食曬兩塊扒但得幾粒瓜配,會唔會太dry?情願扒細少少,但薯菜真係比多d,唔會食完濟咗
後補嘅薯條同薯蓉用細碗裝,薯條仲係新鮮熱辣,應該係廚師特登另外整嘅,實心有薯仔肉係入面,同埋夠粗先有囗感,好食!
薯蓉特別調過味,本身一見到好似冇味咁,仲打算加洋蔥汁一齊食。點知已經加咗調味,好creamy同甜甜地,有細細嘅薯粒混咗係入面,增加唔少囗感。份量雖然少,不過質素好
同事個牛扒接住上菜,原來得一塊!份量少但價錢比豬扒貴$2x...要咗7成熟,上菜時仲有少少血絲,唔會煎得太老!牛扒本身偏薄,食落囗感普通,如果厚d會比較好肉味都幾濃同埋香~本身依個餐係配紅酒燒汁,但同事唔食得紅酒汁,就轉咗洋蔥汁~整體味道唔錯,但要二揀一嘅話,豬扒性價比較牛扒高
食食下見到個宣傳座~like & share 社交網站專頁,有得送哈根大師雪糕!我地即刻眼睛發亮有一球大嘅雪糕做飯後甜品,好滿足
整體食物質素唔錯,環境舒服。記得要book位同換雪糕呀