2023-02-02
放工去搵朋友食野,話帶我去食得特色一點,就跟了佢去黎呢間好有氣派嘅英式廣東菜。原來老闆娘係英國住左好多年,家人用當地食材整了好多年英國菜,而家佢就係香港開店,將英國特色廣東菜帶到香港。一進門已覺得鳳凰設計好有氣派,滿滿中國風。當日都幾多外國人食飯、傾計、chill住飲野!🍤 蝦多士配甜辣醬 $160- 超耹貴地每塊都用上原隻鮮蝦,上面灑滿芝麻,麵包皮薄香脆,難得地脆口唔油膩,每一啖都好滋味!😋😋🐤香酥鴨跟薄餅$200- 店員話呢款係每個英國人都會點嘅菜式,的確同一般食到嘅「片皮鴨」唔同,皮整到好酥脆crunchy幾特別。片片鴨肉係手撕,鹹度剛剛好,配搭埋好fresh嘅青瓜同濃香喼汁,啖啖滋味。🌟 星洲炒米$160- 幾重咖哩味得來唔會好辣,炒得乾身唔油膩,米粉米粉軟淋香口,配上芽菜、青椒絲同炒到好香嘅蛋,口感好好除左食物之外,呢到嘅cocktail亦都值得一飲~~🍸 Espresso Martini $95- 係超特別嘅一款cocktail,espresso幾濃香,再加上好醇嘅vodka,唔會太刺激,好易入口😋,仲滲出甜甜地嘅焦糖香草味,每一口都好享受。🍸 Calamansi Gin
🍤 蝦多士配甜辣醬 $160
🐤香酥鴨跟薄餅$200
🌟 星洲炒米$160
除左食物之外,呢到嘅cocktail亦都值得一飲~~
🍸 Espresso Martini $95
🍸 Calamansi Gin Sour $95
- 係好refreshing嘅GIN,滿滿青檸+檸檬香,好易入口,配埋肉類一齊食好match。
值得一提嘅係,呢到店員服務都好好,會好細心照顧好每枱需要,係個慢慢食,chill下嘅好地方。