2023-12-30
一直都bookmark咗長沙灣呢間洋食商店好耐⭐️餐廳行懷舊日本風 以唔少八九十年代日本潮流玩物為主題🎏例如舊式販賣機, 玩具, 波子汽水, 霓虹燈牌等等🎐一入店舖 已經有好似穿越時代嘅感覺⏲️而食物主要係和洋fusion菜🍴我同朋友就點咗二人套餐 包含小食 主菜 同飲品👭🍴招牌炊飯餐 $494✨️雞皮餃子先來一道香口嘅小食😋雞皮餃子炸至金黃色 咬落超級香脆💥雞皮完完全全鎖實咗餃子餡嘅肉汁🥟一咬開 豐富嘅肉汁就爆發於口中🧨而且雞皮餃子完全唔會有油益味 食落香口而無肥膩感😛✨️明太子玉子燒有驚豔到我嘅玉子燒😆店員會親自到客人面前灼燒表面的明太子醬 並燒至焦香🔥然後倒上滿滿的蟹籽粒🦀一切開玉子燒 質感超級綿密🐣而且幾乎睇唔到一層層嘅layer 綿密到好似雞蛋糕一樣🎂食落有濃郁嘅蛋香味 加上滿滿的明太子醬 真的超滿足呢🥰✨️串燒拼盤串燒拼盤包含雞翼, 大蝦, 豬五花, 菠蘿, 秋葵同冬菇🍢串燒的水準都是平均的高😉尤其是雞翼 豬五花 同菠蘿😆雞翼外脆而肉質鮮嫩 剛剛好熟透🐤而豬五花燒到逼出油脂 層次分明🐽個人喜好係每次食串燒都要點燒菠蘿 而今次都無令我失望😊烤過嘅菠蘿鮮甜香口 超級美味呢🍍✨️迷你三黃雞香
🍴招牌炊飯餐 $494
✨️雞皮餃子
✨️明太子玉子燒
✨️串燒拼盤
✨️迷你三黃雞香蔥炊飯
三黃雞炊飯係餐廳其中一個招牌菜💫半隻三黃雞鋪在炊飯上 份量十足 睇到都令人流晒口水🤤而三黃雞食落係好嫩口而超多肉汁🐣炊飯吸收了三黃雞的油香 十分香口惹味😉二個人食呢個飯真係飽足感max🤰
✨️雪糕梳打|Ramune 波子汽水
我同朋友都點咗雪糕梳打🥤一款就揀咗波子汽水😋清涼爽口的波子汽水配雲呢拿雪糕 真的是最佳配搭🍦滿滿都是童年的味道呢👧
✨️雪糕梳打|提子汽水
另一杯揀咗提子汽水🍇帶微酸清香嘅味道 別有番風味😊個人還是喜歡波子汽水的味道多一點😉
難得地搵到一間高質嘅小店餐廳😆別緻嘅懷舊日系裝修已經吸引到唔少人慕名嚟打卡📸而食物方面係更加驚豔到我 每款食物都好用心製作 相當有水準🍴而且店員同老闆都好和藹可親 服務熱情殷勤💁♀️整體用餐體驗好滿足完整呢😁