2014-01-02
呢排keep 住日日都咁凍, 個人都好似無暖過咁, 都唔知幾時先暖d, 唉, 都係食d 辣嘢暖下胃, 一於去小甜甜食個水煮魚同麻辣鍋, 睇到餐牌, 有燉湯, 叫番兩盅暖暖..........嘩, 我既, 一上檯, 真係好熱, 好鮮甜既湯, 連魚骨都燉到淋淋地, 川弓白芷天麻既藥材味好濃, 但亦不失鮮甜, 因為落左龍眼肉, 最重要真係飲完後成個都暖晒, 老公叫既係, 但佢既參味實在太濃, 我就麻麻地另外, 麻辣魚卜煲, 一味無得輸既菜式, 好野味, 魚卜上檯時已煮到入晒味, 我地叫小辣就啱啱好, 之前試過叫中辣, 真係辣到入唔到口, 但我同老公都係食得辣既人, 如果各位想試真係要想清楚辣度, 因為煲上, 仲可以點d火鍋配料, 打埋邊爐水煮魚, 而家呢度既水煮魚好似已縮左水, 另外, 魚好似無"葉"過, 所以做唔出水煮魚既神緒, 已經無以前咁好食熗炒豆苗, 炒得好有鍋氣, 雖然有辣椒絲, 但唔辣既, 略為偏咸左少少, 都算ok 啦今次火鍋配料只叫左牛柏葉, 佢地將碟牛柏葉舖到好似螺片咁, 賣相好靚, 但一般啦, 略為有點貴