2022-12-12
昨日雖然冷冰冰,不過自己一個疏忽,就感受人間的溫暖!日常小館,真係日常撘車就會經過,很多人介紹,良心小店因此常日都好想食,昨晚整完頭已經差不多8pm,雖然條街又凍自己又肚餓,拱啱又係小西灣就堅持行5分鐘去日常小館搵食!推門一進,果真小店無疑,麻雀雖小,五藏俱全,興奮睇menu,點知一睇竟然發現餐廳只收現金,自己銀包無銀,成日以為有卡大哂!心諗都係走,點知老板叫住我食埋先,間餐廳唔會走左去!概然係拱,就恭敬不如從命!食左咖喱🐷扒蛋包飯,份量十足,尤其係個蛋,不太熟也不太生,恰到好處,白飯都係用珍珠米,豬扒炸粉不太厚,肉質偏厚實,不消一會我已經全清。另外我最欣賞是隨餐附送的磨菇湯,味道濃厚,飲得出粒粒磨菇,上星期五我去某間樓上cafe,聲稱手打的磨菌湯,跟餐仲要另加$30才可以轉,佢個味道其實同日常小館個個一樣,不過不用加錢就飲到,果真物超所值!最後我當然沒有食霸王餐和後數,食完就去拿錢
最後我當然沒有食霸王餐和後數,食完就去拿錢