2016-04-04
之前應承過兩個姨甥仔,會帶佢地去食甜品,趁住三日長假期,就帶左佢地去旺角米芝連推介既Joyful Dessert House。 店內裝修開揚簡約,落地玻璃、開放式廚房,石磚牆身掛上名勝照片及插畫,店內仲播放住一首又一首楊千嬅既舊歌,真係首首都可以跟住黎唱。 我地點左幾個甜品,好快店員就送左啲餐具過黎。細看之下,發覺原來就算匙羹呢到都有三種。燒菠蘿雪芭 $52呢個係menu入面係屬於米芝蓮推介既甜品,上面有燒焦糖菠蘿,下面係冰凍既菠蘿雪芭。菠蘿頗甜加上面層有脆卜卜既焦糖,大愛。雪芭好有果香,而且酸酸甜甜就算溶左都可以當果汁飲,依然飲到濃郁果味。紫薯窩夫 $62嚮應紫薯狂熱,點左個紫薯窩夫,黎到已經覺得賣相好靚。切開窩夫後,見到窩夫都係紫色,就甘食已經有紫薯香味,配合埋超幼滑紫薯蓉加楓糖漿及雪糕,每啖都好甜好香好幸福。 士多啤梨三重奏 $59三重奏包括一小杯草莓乳酪、頗有份量的草莓布甸及一球草莓雪糕,額外仲有鮮草莓和草莓果醬,不只是三重奏,應該叫士多啤梨交嚮樂才夠貼切。乳酪清新,質感稠密,有草莓的清新。布甸十分軟滑,味道酸酸甜甜,好醒神。雪糕有有草莓味,仲有奶香,係味道最濃既一個。整個拼盤
店內裝修開揚簡約,落地玻璃、開放式廚房,石磚牆身掛上名勝照片及插畫,店內仲播放住一首又一首楊千嬅既舊歌,真係首首都可以跟住黎唱。 我地點左幾個 甜品,好快店員就送左啲餐具過黎。細看之下,發覺原來就算匙羹呢到都有三種。
嚮應紫薯狂熱,點左個紫薯窩夫,黎到已經覺得賣相好靚。
乳酪清新,質感稠密,有草莓的清新。
布甸十分軟滑,味道酸酸甜甜,好醒神。
雪糕有有草莓味,仲有奶香,係味道最濃既一個。
整個拼盤岩哂士多啤梨愛好者,食完會好滿足。
家姐叫既甜品,我無咩食到,但家姐表示芒果夠味及口感不錯。我覺得店鋪尚算寬敞,就算一家人黎食都坐得幾鬆動,又有梳化坐,十分適合帶埋小朋友黎呀。