2022-10-27
今晚適逢ot, 同事建議食飽先做,實行work life balance 。上網睇睇有新嘢,就在葵興九龍貿易中心2座,開咗間新韓食餐廳叫chumchummi。位於商場2樓角落頭位又唔算難揾。室內外都有得坐環境寬敞綠色花園感覺都幾舒服,但可以商廈晚市都唔多人,得3,4枱。同一般韓國餐廳一樣入座後先上辛奇(泡菜)小食較為特別就係多咗呢款鐵板芝士粟米粒同事決定揀呢間就係想試下佢地嘅醬油蟹套餐呢個季節除咗大閘蟹,原來醬油蟹都不能錯過我都係第一次試,同事分咗件比我,咬落去輕輕一啜,啲肉就啜晒出黎,口感一啲似蟹膏,味道鮮配有醬油嘅香甜,我個人覺得醬油夾雜微微嘅茶香,幾特別有驚喜,拌紫菜飯食就更覺開胃紅燒牛小排套餐份量比想象多。牛肉炆得夠林,醬汁亦係帶甜,簡單嘅韓國味道。烤豬肉套餐。一樣係比想象中大份,炒香嘅豬肉片配搭住韓式辣醬,仲有沙律,香口唔油膩,相信一般女仕亦較喜歡呢個。炸蝦紫菜飯捲,扎實足料。總括食物質素幾好,環境乾淨舒適,員工有禮。下次ot應該會再光顧
室內外都有得坐環境寬敞
綠色花園感覺都幾舒服,但可以商廈晚市都唔多人,得3,4枱。
同一般韓國餐廳一樣入座後先上辛奇(泡菜)小食
較為特別就係多咗呢款鐵板芝士粟米粒