2020-12-01 1513 views
話說嗰日咁啱想食米線,就用外買平台app去買了川味美食,送嚟嗰時仲熱辣辣,我同朋友一個買咗撈米線,一個買咗薯粉。撈米線就嗌左豬頸肉腩肉,薯粉就嗌左響鈴同腩肉做餸。兩個都係有少少辣,但其實我同朋友都係我唔食得辣嘅人,少少辣呢其實係好辣嘅程度,所以如果食唔到辣嘅朋友,最好就叫唔辣,因為本身腩肉已經有足夠辣味。餸嘅份量一點都不吝嗇,而且配料10分充足,花生,蔥,肉碎都好足夠,薯粉嗰碗一開啲湯就嚟要倒瀉。雖然薯粉和湯沒有分開上,但係每一條薯粉都吸晒酸辣湯嘅味道,所以食得好過癮,又酸又辣十分起勁。最緊要係窮人恩物,兩碗唔使100,簡直係月尾打工仔嘅福音。

TakeAway