係深水埗想飲茶食點心,我估好多人只會諗到極具人氣既添好運,但又唔想排隊等餐死?(我好怕食野要排隊等好耐)其實行遠少少去到太子都有一間唔錯既點心專門店《籠太子》選擇。呢間店鋪裝修格局唔同傳統一般既中式點心店或者茶樓,佢裝修設計都好西式cafe感覺。天花頂掛放滿鳥籠,牆身用上田園綠,而且都算坐得舒服闊落。煎茶🍵 點心專門店唔同傳統茶樓,最主要係食佢既精緻點心,反而飲茶既茶葉都唔係重點。 所以好多時都預咗佢會比一大壺淡而無味既熱普洱比你就算,包括好多人去既添好運。反而呢間好特別咁比左煎茶,而且飲落仲有好香烘培過既茶葉味。奶黃流心奶皇包🥢佢嘅奶皇包入面流心效果做得幾好,鹹蛋黃味較濃,奶味都夠,而且有鹹蛋黃沙質感,可惜美中不足既係包皮未造得好軟熟。但都覺得係呢間既必點點心。😋😋煎蝦膠釀茄子🥢另一個推介俾大家既係呢款點心。佢既茄子煎得外脆內軟,上面釀有薄薄嘅蝦膠非常之彈牙,加上配搭偏濃味既豉椒汁都好夾🤤🤤海皇芝士千絲卷🥢 呢個賣相都唔錯,放棄用雲吞皮而改用麵條包住炸到好脆既雲吞,口感變得特別,入面有隻好爽口既蝦但略嫌偏細隻同埋芝士味唔太突出黑椒金錢肚🥢金錢肚都夠爽口易咬,而且都夠入味。但個黑椒汁過

黑椒金錢肚🥢金錢肚都夠爽口易咬,而且都夠入味。但個黑椒汁過鹹。😓

皮旦牛肉腸🥢腸粉皮造得夠薄,牛肉味夠濃,皮旦加碎牛肉配搭更加係無得輸。值得一讚既係,佢入面加左馬蹄,令到口感豐富,成件事加左分👍🏻👍🏻

味道指數:🌝🌝🌝🌝
上樓指數:🌝🌝🌝
回頭指數:🌝🌝🌝🌝

*銅鑼灣都開左呀,襯未有太多人知,快d去食下**😛😛
⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️⬇️

💡是日嗌咗: (免加一)
流心奶黃包 $22
皮旦牛肉腸 $22
煎蝦膠釀茄子 $18
海皇芝士千絲卷 $22
黑椒金錢飽 $24
茶錢 $3位

💡餐廳資料:
籠太子點心專門店 (太子)
太子柏樹街9號