2016-02-05
7月18日, 喺炮台山開咗一間炸物店, 望下個店面都好似幾日式, 但係再睇下個餐牌原來價錢都幾街坊, 平時食開呢類炸物都係要百幾二百蚊不等, 呢間不價食店真係要一試~::: 吉列炸蝦豬柳定食 ::: $69出到嚟嘅賣相當然唔及高級餐廳,不過以平民化嘅日本定食嚟講都已經有晒基本野~ 先飲個豬肉麵豉湯, 味道雖則偏咸, 似味精湯, 但用料起碼豐富, 豬肉同洋蔥都好多, 唔錯~ 吉列炸蝦豬柳加上椰菜絲, 炸物睇起上嚟好似過咗火, 椰菜絲感覺上唔算新鮮... 確實蝦同豬柳都比較乾, 蝦太熟以致肉質太實. 豬柳較為好味, 乾咗少少不過都有咬口~ 椰菜絲都有沙律醋來點食, 水份太多抽得唔夠乾身~ 不過整體以呢個價錢係可以接受~::: 滑蛋豬扒飯 ::: $49滑蛋豬扒飯d蛋一睇就知唔夠滑, 蛋汁亦唔夠多! 豬扒就炸得比較乾, 肉質亦比較瘦. 如果以滑蛋豬扒嘅標準去睇呢個飯應該唔合格~ 但豬扒本身味道都ok, d飯都用珍珠米去煮. 整體拉勻叫做勉強合格啦~以質來說, 唔算係高尚貨, 但係以同等價錢來說, 炸物係可以一食~ 想食炸物嘅時侯又可以比較大間連鎖店同呢D小型平價店, 多D選擇就可以滿足我地奄
::: 吉列炸蝦豬柳定食 ::: $69
::: 滑蛋豬扒飯 ::: $49
以質來說, 唔算係高尚貨, 但係以同等價錢來說, 炸物係可以一食~ 想食炸物嘅時侯又可以比較大間連鎖店同呢D小型平價店, 多D選擇就可以滿足我地奄尖嘅味蕾~