2024-01-11
行經黃埔,有間新開小店,係賣特色中式菜,見價錢實惠就入黎試下!入到去坐得寬敞,特別係新裝修,而且有綠色做主題,眼球都幾舒服!不過要留意座位唔多,只有大概8個座位,所以食飯時間要早d黎~但都正正因為座位唔多,老闆好肯招呼每一台客人,介紹食物!今次叫左:招牌沙茶麵 $68大推,完全係5粒星🌟🌟🌟🌟🌟評價,湯味濃而不渴口,有少少馬拉味道但又有獨自特色,食材完全係應有盡有,種類多既同時份量都係舖滿曬個碗,呢個湯標配油麵已經係好好食,而且豆卜吸曬湯汁絕對係食到佢既原汁原味!成個賣相、香味、食落去味道都絕無欺場!全家福牛麵 $78同樣係做得出色,雖然味道唔會係好鹹味重有濃度果種,但從湯面既油度同飲落去就知道老細講話無落添加同埋味精係真既!全靠牛骨湯同埋滷水牛既唔同部份提出黎既味道,清得黎有種淡淡藥材既香味,係另一種風格同樣唔渴口既選擇!我驚每個部份都煮得淋但唔會散,讚!五香什錦飯 $38整體感覺有少少似臘味飯但係唔會好油,配料係花生同瑤柱,平價飽肚之選!香脆五香卷 $25小食來講份量都算中上,味道配埋雞醬好好味!性質係鹹香酥脆唔辣帶點豬肉汁!香酥菜粿 $20老細話係好似蘿蔔糕,食落去我同意呢個講法
今次叫左:
招牌沙茶麵 $68
全家福牛麵 $78
五香什錦飯 $38
香脆五香卷 $25
香酥菜粿 $20
老細話係好似蘿蔔糕,食落去我同意呢個講法,但又有一種新鮮感!佢無咩配料,但同樣搭上雞醬有種鹹甜點好開胃既感覺,最重點係佢嘅表面香脆得來唔會熱氣,完全無燒焦既感覺!