2021-11-03
嚟到沙田聽聞有間越式菜館好多人食,所以今次同朋友嚟行街shopping經過入咗去食碗湯河先✨越好湯河配雞扒厚厚嘅雞扒醃製過味道鹹鹹地幾開胃,仲有雞扒煎好後外面脆口肉質嫩滑以湯底好濃郁河粉夠晒滑溜配埋洋蔥圈、九層塔同辣椒帶出河粉湯底嘅鮮味✨生牛肉湯河湯頭鮮甜濃郁勁香牛肉湯底味道配埋九層塔、青檸、辣椒,諸葛就係生牛肉佢嘅牛肉半生熟浸滿晒熱湯熟透晒河粉夠哂滑溜✨清湯蘿蔔先講佢個清湯好清淡一點甜味,而係個白蘿蔔炆後入晒湯嘅精華煮得啱啱好夠腍,每一啖蘿蔔勁多水份又好甜添,下次食一定encore✨越式春卷炸春卷裏面嘅餡料都好多豬肉、蘿蔔絲、木耳、芽菜等等再點埋魚露一齊食外脆卜卜裏面餡料我更豐富,帶出魚露嘅鮮味✨青檸梳打唔少得一定要飲青檸梳打微酸酸帶一點甜仲要梳打啖氣,即刻透心涼
✨越好湯河配雞扒
✨生牛肉湯河