2020-10-22 160 views
今晚OT到好夜,想對自己好少少,就嚟咗間一人鐵板燒嘆吓。有啲似日本拉麵店咁,門外有自助售賣機,可以用卡買定先,或者入店內用現金俾錢。 大部份部位都熟口熟面,就揀咗平時比較少見嘅翼板。一上枱就覺得塊肉好靚仔,煎到微微金黃,仲有黑椒同蒜片。 本身塊鐵板好熱,食到尾都仲係渣渣聲,所以店家圖文並茂教客人逐塊咁切落嚟燒到想要嘅熟度,不過我比較懶就一次過燒,然後放喺碟上面慢慢食,以免過熟。雖然價錢只係一百頭,不過翼板同我平時係西餐食到嘅靚牛扒差唔多,嫩滑有油香,即使手勢麻麻地,煎到近乎全熟都仲係好腍,牛味濃郁,性價比奇高。轉套餐可以揀飯、意粉或者薯蓉,薯蓉幾幼滑仲有少少飯素調味,可惜原來係冷盤,凍食冇咁飽肚,下次都係揀返飯或者意粉好啲,整體值得Encore。
今晚OT到好夜,想對自己好少少,就嚟咗間一人鐵板燒嘆吓。