2020-11-22
朋友一直想試下石板燒,之前經過見到呢間新開嘅平平地,評價又唔錯就試下選左美國封門柳$98 有200g,肉質幾軟嫩. 有4小塊,第一次煎至約medium rare 就較為juicy. 第二次煎耐左,medium well 至差唔多well done. 油脂逼出, 不過肉質仍然頗為軟腍唔會乾硬. 朋友選左美國安格斯西冷,同樣200g 好大片 $128. 呢片就比較大塊同 薄,一邊有圈肥肉. 相對口感就比較硬d. 一邊除左pepper 同鹽,仲有一系列唔同醬-好似燒肉汁,豬扒醬黑椒醬可供選擇所有肉送上黎一成熟,可按自己喜好用石板熱力控制生熟程度. 而塊石板高溫可以keep 好耐.呢個價錢仲可以任食salad, 飯(可以加飯素),同味噌湯. 所以唔駛驚唔夠飽加左小食 炸香芋丸 $20有3粒. 中間除左蕃薯仲有香芋泥,甜甜地. 加$7 可以另外order 飲品,除左汽水有茶. 選左桂花同蜜桃烏龍. 朋友鐘意前者,比較似係烏龍茶,無咩桂花香. 後者就明確有蜜桃香不過佢話個味比較artificial. 我覺得都ok .