2017-01-06 2086 views
今日收工去元朗整野,終於可以去呢間上次想食又食唔到既日本料理啦。因為聽元朗人介紹話好好食架,所以今次明知入元朗就早d 搵朋友book定位。如果唔係又有排等,就算等到位都未必食到,因為晏左d食才會售罄晒架🙈🙈🙈我地幾個抱住好期待既心態去,未夠鐘開門我地已經係門口睇定食咩,諗住一夠鐘就入去食早個飯。入到去,鋪面係的式不過係骨子既,仲有d家庭feel添。我地一坐低就嗌左幾個定食同小食一齊share喇。其實齋睇賣相係呃到人架,不過食落就知道係名大過實。先講下個小食,其實都ok既,個薯餅炸得唔錯,外脆內軟,不過紫薯栗子,我就真係食唔出有栗子味或者栗子蓉,但係味道都可以既。至於定食,佢係有一碗麵豉湯,細粒帶子加裙邊,秋葵同兩片三文魚刺身跟埋既。我嗌左個味噌豚肉定食,賣相相當吸引,d豚肉係半肥瘦既,肉質都ok,不過略嫌味道太鹹啦,要不停飲水。反而個麵豉湯唔錯,仲好多料添。個親子丼,冇咩特別,不過不失咁。反而個鰻魚真係中晒伏,佢一陣鹹魚味,唔講以為食鹹魚雞粒飯,重點係食鰻魚點會冇鰻魚汁架,所以個飯係得d鰻魚切粒鋪面,仲乾爭爭咁,於是我地叫佢加番個鰻魚汁比我地,佢地話煮既時候已經加左,起初唔肯比我地,最
紫薯栗子及南瓜薯餅
味噌豚肉丼定食
親子丼定食
蒲燒穴子(鰻魚)切粒丼定食
溫泉蛋鍋燒牛肉烏冬
鹿兒島黑豚吉列豬扒定食
其實齋睇賣相係呃到人架,不過食落就知道係名大過實。
個親子丼,冇咩特別,不過不失咁。
反而個鰻魚真係中晒伏,佢一陣鹹魚味,唔講以為食鹹魚雞粒飯,重點係食鰻魚點會冇鰻魚汁架,所以個飯係得d鰻魚切粒鋪面,仲乾爭爭咁,於是我地叫佢加番個鰻魚汁比我地,佢地話煮既時候已經加左,起初唔肯比我地,最後就讓步,不過係比左d豉油我地😩😫😭😭😭所以呢個真係唔掂👎🏻👎🏻👎🏻
之後個烏冬好一般,冇咩要講。
最後個吉列豬扒都可以,不過略嫌佢個豬扒肉質鞋,唔夠嫩,唔知係塊豬扒唔夠新鮮所以梅,定係overcook以致佢入面d肉鞋左。🙁
總括黎講,我就覺得冇人地介紹得咁正,唔知係咁arm失手定點,我就覺得佢收得呢個價錢應該要有再好d既食物水準。

2017-01-04
$150 (Dinner)