2022-09-19
連續十一年獲得米芝蓮三星的意大利餐廳,三間三星Fine Dining餐廳當中,Caprice環境、服務最好,Robuchon食物最好,Bombana就最平凡,試過一次就算🙈三款餐前麵包都好食,最鐘意係麵粉味好香既麵包條,開胃菜係火腿配哈蜜瓜,配搭好穩陣,主要食食材原味Four Courses Lunch Set (Appetiser+Pasta+Main+Dessert) ($1080)AppetiserRoasted Octopus最有驚喜既一道菜,八爪魚表面有一層好薄焦香既脆皮,肉質柔軟,有好濃郁既鮮甜味,係我食過最好食既八爪魚😍配菜既烤雅枝竹同樣出色Mushroom Consomme蘑菇清湯味濃但清澈,加埋黑松露碎飲更香,意大利餃入面係洋蔥餡料,類似好甜既焦糖洋蔥,兩款前菜都做得好好😆PastaCavatelli朋友話睇落好似茄牛通,我都覺得似🙈海鮮湯底鮮甜有層次,龍蝦肉好淡味,海膽質素幾好,但加落湯反而減少左湯既鮮味Spaghetti Chitarra魷魚條、烤魷魚、魷魚粒組成既魷魚意粉,魷魚幾鮮甜,口感豐富,不過整體味道唔算特別,較好既意粉專門店都做到類似既質素MainRoa
Appetiser
Roasted Octopus
Mushroom Consomme
Pasta
Cavatelli
Spaghetti Chitarra
Main
Roasted Kinki Fish
我第一次見到咁求其既擺盤,用既碟係普通白碟,喜之次、菇、菇片好似烤完就隨便放上碟,連擺盤都唔記得咁🫠烤喜之次我幾滿意,魚皮烤得脆,肥美嫩滑,但我朋友既烤喜之次係瘦削同近乎冇魚味,兩件魚分別極大。而配菜既烤菇及烤菇片係毫無誠意,用既菇係平價貨色,同係街市隨便買既菇一樣,用咁既食材無論點烤都唔會好食🙈
Iberico Pork Pluma and Cheek
伊比利亞豬肋眼賣相好似叉燒,食落亦似叉燒,個人認為就係一件好鬆化肉味好濃既叉燒😂旁邊既豬面頰肉整得好差,似煲湯瘦肉,薯蓉味道同Robuchon差唔多,都係好香牛油味,但冇好幼滑既質感
Dessert
Peach “Tabacchiera”
桃、桃味雪榚、甜醬好夾,但賣相一般🙈
Cherries
車厘子應該有用酒浸過,好特別,開心果雪糕都好食
價錢: $1268/位
環境: 8.5/10