2020-09-13
位於灣仔嘅鋒膳主打中上價嘅中式私房菜,一直都喺我嘅bucket list上面,近月仲喺長沙灣開咗一間子餐廳,主打平民扒餐,同樣力推宮崎快樂豬,標榜唔加鬆肉粉同食粉去醃製肉類,令人食得安心。同一般扒房一樣,扒餐價錢按照肉類嘅質素區分,不得不提用上宮崎快樂豬嘅吉列豬柳,只要廿蚊就享用到,的確係開心價。除咗扒餐之外,仲有唔少焗粉麵飯、咖喱同茶餐廳小食可以選擇,價錢合理。紅白餐湯質素唔錯,特別係羅宋湯,先生酷愛羅宋湯,但能夠獲讚並被佢飲清光嘅羅宋湯寥寥可數,我淺嘗一啖,味道的確鮮濃。餐包微暖,付上室溫牛油,中規中矩。嚟得當然要品嚐一下餐廳主打嘅宮崎快樂豬,吉烈豬柳同叉燒同樣用上宮崎快樂豬,我揀咗每日限定五十份嘅吉列豬柳,只需要廿蚊嘅吉列豬柳估唔到同樣係以鐵板上,倒上自選嘅洋蔥汁,鐵板吱吱作響,零舍吸引。厚切豬柳即叫即炸,入口肉質偏瘦有咬口,豬味鮮濃突出,非常推薦。先生就揀咗紐西蘭羊架,一客三件,配上豐富嘅薯菜同蒜蓉汁,同樣吸引。羊架八成熟,肉味香濃但唔羶,肥瘦適中,肉質彈牙而且唔韌,質素唔錯。手打牛肉漢堡超級巨型同厚身,完全無辦法一啖咬落去,兩個人分享都絕對唔係問題。六安士嘅漢堡扒混合咗Aff
餐包微暖,付上室溫牛油,中規中矩。
手打牛肉漢堡超級巨型同厚身,完全無辦法一啖咬落去,兩個人分享都絕對唔係問題。六安士嘅漢堡扒混合咗Affco牛柳、西冷同肉眼,加入沙律菜、蕃茄、洋蔥、蛋、芝士同秘製醬汁,用烤到香噴噴嘅洋蔥包夾住,色香味俱全。
麵包鬆軟而且透住淡淡的洋蔥香,漢堡扒肉汁豐富,咬落唔鬆散,反而帶點咬口,牛肉味道香濃,加上大量配料同自家製醬汁減低膩滯感,非常有驚喜。
餐廳嘅食物用料優質,製作用心,價錢亦比一般扒房相宜,特別係用上宮崎快樂豬嘅吉列豬柳,廿蚊就享用到質素咁好嘅美食,絕對超值。