2019-01-01 1606 views
平安夜   同主人十點幾去睇戲,睇之前點都要食野。呢兩年我地已經好少聖誕食好貴,反而可以坐埋一齊食餐飯就已經夠。黎到戲院附近既呢個FOOD COURT,發現都幾大同幾多野食,我同主人都比呢間 confusion steak 吸引住  叫左兩份400G牛柳,加左蒜油同套餐,有埋飯、可樂同湯。可能因為天氣凍凍地個個都走黎食扒,都好多人排隊買飛下    等左15分鐘先有得落單。去到櫃枱職員會問你想要咩同要唔要套餐個D,同埋即席幫你切埋牛肉,亦都因為咁要番多少少時間,落左單之後就可以返埋位等拎餐啦。等左20分鐘就食得。一上餐就見到熱辣辣既鐵板冒晒煙,其實呢到既牛扒係唔會預先燒到全熟,而係燒到面頭熟入邊係生既,咁就唔駛食落太鞋啦。除左牛柳,鐵板底都有D粟米同洋蔥係底。每個SET都有一小杯肉汁。400g 牛柳有成三大舊,無乜脂肪位  牛柳本身應該有調過味,落過鹽同黑椒,就算就咁食都唔會覺得無味。不過佢既肉有D位真係幾韌,但有D位又算係焾。雖然唔會話韌到切唔開 (佢地有把專用既刀),但就暴露左佢地肉既質素唔太平均。好在佢地入邊真係煮得唔熟,切開仲係鮮嫩既粉紅色    不過亦因為咁,如果天氣凍D個鐵板
平安夜
 叫左兩份400G牛柳,加左蒜油同套餐,有埋飯、可樂同湯。

可能因為天氣凍凍地個個都走黎食扒,都好多人排隊買飛下

牛柳

400g 牛柳有成三大舊,無乜脂肪位

好在佢地入邊真係煮得唔熟,切開仲係鮮嫩既粉紅色
  不過亦因為咁,如果天氣凍D個鐵板好快就會凍,咁唔鐘意生食既朋友就無得用鐵板既溫度黎整熟D肉啦。而除左肉既質素一般,佢地另外一個問題就係白飯煮得太硬,好似無點落水去煮咁,唔夠軟熟。所以食既過程入邊肥鴿將大半杯肉汁都倒左去飯到先令到D飯無咁乾。咁又證明左佢地既原材料 (米、肉) 本身質素真係麻麻。

因為400g 既份量真係好多,所以肥鴿食完係超級飽。女仔食既話應該300g 就得。其實佢即席係你面前磅肉既做法係幾有趣,但食落就無咩特別,下次黎到呢個FOOD COURT既話應該會試下其他食店了。
2018-12-24
Waiting Time
35 Minutes (Dine In)
$150 (Dinner)
Celebration
Xmas's Eve