2021-06-05 219 views
一直都知道呢間木船嘅存在,但可能因為身邊無人推介,而佢門面同裝修都唔係好起眼,所以一直都無的起心肝去試。直到上個禮拜放工,同男朋友兜嚟兜去都諗唔到食乜,最後決定give it a try,點知,一試愛上(我係,唔知男朋友係唔係)我哋叫咗兩個餐,一個係Jumbo木船湯河,一個係招牌燒豚肉飯,跟餐有湯、三款小食同餐飲。湯有兩款,分別係冬陰公湯同豬肉丸湯,我哋各叫咗一碗share嚟試。首先講吓個招牌燒豚肉飯,嘩,一上枱就已經好奪目搶眼,肉上面有超級無敵多青瓜絲,淋上泰式醬汁同芝麻,酸酸甜甜好開胃。燒豚肉簡直令我嘩嘩聲!首先佢哋燒得非常juicy,加埋個燒汁,一片肉再加啖飯,食到我就嚟高潮😂另外個jumbo木船湯河又係另一亮點,超大碗,超多餸,河粉底應該有二人份量,完全無同你客氣。湯底濃郁唔會過鹹,河粉滑溜,餸有白魚蛋、豬肉丸、貢丸、豬肉片、扎肉、牛腩、大量炸豬皮。我同男朋友share食都食唔哂。再嚟講吓個湯同小食。呢間個冬陰公湯非常之合我個人口味,辣度適中,夠酸,香茅味好出,椰香味個湯有多一個層次。小食款式每日唔同,我哋呢晚係麻辣雲耳、雞座,同朱古力蛋糕(呢個好搞笑) 麻辣雲耳勁惹味!勁麻唔
再嚟講吓個湯同小食。呢間個冬陰公湯非常之合我個人口味,辣度適中,夠酸,香茅味好出,椰香味個湯有多一個層次。小食款式每日唔同,我哋呢晚係麻辣雲耳、雞座,同朱古力蛋糕(呢個好搞笑) 麻辣雲耳勁惹味!勁麻唔會過辣,雞座正常,朱古力蛋糕男朋友話係莎莉😂
餐茶我哋叫咗泰奶同泰啡,泰奶我本身最最最喜愛嘅係「水門X」嘅泰奶,但試咗呢間之後,即刻榮升第一位!飲港式奶茶我自己偏向重茶味嘅,但泰奶我自己覺得奶要多過茶味少少🤏先好飲,水門X其實茶同奶比例已經好好👍🏼但我覺得木船做得更勝一籌。而男朋友杯泰啡佢就覺得太甜,我試過都覺得過份甜,如果唔受得甜嘅朋友,可能未必鍾意。
因為兩個主菜份量實在大到傻眼,最後食淨三成,不過木船真係另我一試愛上!佢唔係世界級水準,但質素同味道我個人十分滿意!
招牌燒豚肉飯
Jumbo木船湯河