2018-05-17
從網上得知,旺角開佐一間「鬧市中的秘密花園」,由於位置夠方便,而且這類型的餐廳,香港的確比較難找到,於是便膽粗粗打電話黎留位,估唔到又比我Book到wor!餐廳位於旺角廣華街,絕對是鬧市中的鬧市,經過門口會看見一隻大大既蟹作為餐廳的標記,看見這隻蟹,你就會知道你來對地方了。說它是「鬧市中的秘密花園」,其中一間原因就係因為餐廳真係好細間,走進餐廳,會看見一張8人長枱,然後便沒有然後了.... 所以基本上無訂位既朋友都只能夠望門輕嘆,而我地今日黎到既時候都已經fully book,8個座位都座無虛席,有一d想walk in既客人都真係無得食。打開餐牌,價錢可以很平民,亦都可以食得好豪,最平既炒飯定食套餐 $118 已經有交易,而最費既料理長盛則索價 $698,當然,$698既套餐包既野真係好多,係一個8個course既套餐。最後朋友就點佐一個空氣盛,而我自己就食佐個三色丼定食。三色丼定食 $198定食配有三個course,包括前菜,蟹肉味噌湯,和三色丼飯。首先來到的是前菜和湯。前菜係櫻花蝦胡麻醬豆腐,豆腐凍凍地而且好滑,配上胡麻醬夠哂醒胃。而蟹肉味噌湯真係有成隻蟹爪一齊去煮,而且已經去殼,
最後朋友就點佐一個空氣盛,而我自己就食佐個三色丼定食。
三色丼定食 $198
首先來到的是前菜和湯。
而蟹肉味噌湯真係有成隻蟹爪一齊去煮,而且已經去殼,方便食用,飲落個湯好鮮甜,好好味。
三色丼飯 真係有三碗小飯分開上,包括三文魚子,松葉蟹肉,同埋海膽丼飯,可說是各有特色。
三文魚子唔算得上係爽口,但係食落真係好重三文魚既魚油味,加上餐廳辣辣地既特色醬油,真係好正。
而且佢每碗丼飯既白飯唔算好多,但係餸料就爆多,所以特別滿足。
海膽飯既海膽,同樣爆滿,而且佢地既海謄夠新鮮,唔會臭唔會腥,陣陣既鮮甜味令人十分回味。
松葉蟹肉既份量更加誇張,同白飯既比例大約係3:2,全部蟹肉就好似細細個爸爸幫仔仔拆肉食一樣,帶有人手拆肉之感,絕對係帝王享受,而且蟹肉好鮮甜,並唔係冰鮮既貨色。
本身我個套餐係無包到甜品既,但係因為朋友那份有,餐廳既店員竟然話俾埋我食,呢個真係夠哂surprise,佢地既紅豆湯做得好濃好杰,甜度夠哂,食完真係由心甜出黎。
平時去旺食食飯都總感覺比較簡單比較快,實在估唔到旺角呢個鬧市都可以搵到一間咁enjoyable既餐廳,下次一定會約埋朋友再試。