餐廳:My Boat (觀塘)地址:觀塘駿業街64號南益商業中心6樓C室最近觀塘工廈嘅餐廳接連被打壓,唉😮‍💨,唔知之後仲有冇機會喺工廈食飯呢?今次轉戰去到南益商業中心呢間My Boat @myboatrestaurant 食晚飯,佢哋開業五年,堅持用平民價錢打造最大可能嘅性價比高餐飲體驗比客人💪,難怪吸引到一班長期客仔幫襯入到餐廳就被藍白雙色嘅設計吸引,唔講以為自己去咗希臘嘅聖托里尼(Santorini)🇬🇷,話明喺My Boat⛴,裝修設計都喺以船為版圖,船舵、船錨⚓️、救生圈🛟、船模型🛥,真喺好有一種出船遠征嘅感覺🥰,而且餐廳場地較大,座位之間都算闊落,仲有唔少卡位,就算喺度坐耐少少或者傾吓計都幾舒服🤓晚市過嚟食飯有20幾款套餐俾你揀,以粉麵飯同扒類為主,仲送是日沙律🥗/餐湯同埋甜品一份,嗰晚食飯嘅沙律喺薯仔蛋沙律,而湯就喺周打蜆湯。前者應該喺預先整定,似喺雪櫃拎出嚟有少少冰凍🥶,不過蛋嘅份量都幾多,加上蛋黃醬一齊食都算惹味;蜆湯鮮香足料,蜆肉份量唔少,亦唔會得死鹹嘅味道👍✝️香辣西西里紅醬美式腸長通粉 $63成兜滿滿嘅長通粉,用咗辣椒🌶️、蕃茄同洋蔥等意式香料整成香辣西西里紅醬,香辣
餐廳:My Boat (觀塘)
地址:觀塘駿業街64號南益商業中心6樓C室

晚市過嚟食飯有20幾款套餐俾你揀,以粉麵飯同扒類為主,
蜆湯鮮香足料,蜆肉份量唔少,亦唔會得死鹹嘅味道👍

✝️香辣西西里紅醬美式腸長通粉 $63
成兜滿滿嘅長通粉,用咗辣椒🌶️、蕃茄同洋蔥等意式香料整成香辣西西里紅醬,香辣得嚟充滿酸香風味,非常開胃😋,
面頭有5片皮爽脆肉香味重嘅美式香腸,簡而精,喺大眾都會鍾意嘅口味

✝️香煎厚切肉眼扒跟意粉 $148
超有驚喜嘅肉眼扒🎊,話明平民餐廳竟然可以食到比某啲高級西餐廳更出色嘅牛扒,仲要只喺$148就有呢個質素同份量,真喺完全估唔到😍。
足3-4cm厚嘅肉眼扒,完美咁呈現出五成熟火候🔥,厚肉多汁嘅比例💦,加上香煎過外層輕輕焦脆內層軟嫩嘅口感,雖然比較多筋同脂肪,不過塊扒嘅份量就算切走啲筋同脂肪都好夠兩個人食😜,
配埋餐廳秘製嘅牛肝菌汁,風味更加突出,比起原味就咁食又多上一層層次,值得推薦比大家一試😌

跟餐加錢可以配小食,加$10要咗2隻瑞士雞翼,比我想像中大隻得多,瑞士汁鹹香入味而唔會太濃味;另外仲送熱飲一杯☕️,凍飲或者特飲就要另外加錢,不過一個價錢送咁多嘢乜都值啦🤣
2023-09-04
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)