2020-08-23
同朋友好耐冇出嚟食飯,朋友提議食番啲特別啲嘅嘢,唔好再西餐日本嘢咁。我哋對印度嘢其實都情有獨鍾,香料令印度菜味道多元化,耐唔耐都會想食番次。做左啲research後發覺呢間隱藏系北角內街嘅印度餐廳大有來頭,竟然係連續6年入圍米芝蓮推介餐廳之一。最神奇嘅系食物唔貴,甚至平過同類餐廳少少添,即刻就 book 咗位 lunch 去試下 三個字:掂! + 抵食! 嘢食質數好平均,樣樣都唔錯。疫情關係都真係冇乜人堂食。鋪頭樓面其實都幾大,當日連埋我哋都係得三枱人。不過可能係因為我哋去得晏啦 (我哋3點幾先去 xD 因為見晏啲嘅時段嘢食會有優惠) 原本打算試下佢哋嘅 tulsi set,可以以小碟形式試多哋唔同菜式。但係就俾我地發現二人餐破天荒做緊 50% off, 系 50% OFF 啊!!! 超驚喜~ 仲要 menu 包嘅嘢好多,有湯、一個四款小食嘅 appetizer 組合、兩款咖喱、配飯同埋Naan 薄餅、嘢飲都包。真係唔叫都對唔住自己。印度人店員好友善,其實佢識講廣東話,幫我哋上菜嘅時侯特登講中文,好親切 前菜嘅 set 包四款嘢食,系定咗嘅:羊肉 Seekh Kabab (系用 sp
三個字:掂! + 抵食!
嘢食質數好平均,樣樣都唔錯。
前菜嘅 set 包四款嘢食,系定咗嘅:羊肉 Seekh Kabab (系用 spice 醃過嘅免治羊肉香腸)、印度胡椒餅 Papadum (其實係薄脆嚟,跟咗兩款 dips 可以點,一隻係綠色嘅,另一隻就莓味酸酸哋開胃)、好巨型嘅咖哩角 (餡料好足)、仲有超嫩滑嘅白汁雞腩 Reshmi Kabab (味道濃郁得恰到好處,又唔會好油膩)
俾大家睇下啲食物嘅合影先 — 我哋另外再嗌咗少少嘢所以望落咁壯觀
呢款青瓜乳酪 Raita 系印度嘅特色菜之一,其實係冇乜味嘅,fresh 得嚟其實都幾酸,但用嚟係咖喱與咖喱之間清吓味蕾,的確適合。朋友非常欣賞。
芝士菠菜 Palak Paneer ($78)
呢一味就我提議加嗌嘅,系我最鍾意食嘅一款菜式之一。菠菜蓉同芝士方塊超好送飯,用 Naan 點嚟食都好夾!
本身套餐包 Masala Chicken, 店員好好,俾我哋轉做 Butter Chicken,雞肉煮得軟身唔乾唔鞋,呢隻汁就番茄味為住,香料比較簡單,唔會太惹味。
印度咖哩羊肉系佢哋招牌之一,呢隻醬亦都係最經典款印度菜一定會食到嘅嗰隻味,辨識度最高。都係點薄餅同撈飯食都一樣好味。羊肉都有好5-6舊,大致都煮得腍身,都唔錯。
炒飯 Pulao Rice 都係餐包埋嘅,印度米比較乾身,撈咗咖喱汁之後都唔會變得好一 Pat Pat。後面嘅 Mango Lassi 其實即係芒果奶昔,香甜得嚟夠細滑。朋友就嗌左 Masala Tea 印度奶茶,有得揀熱嘅或者凍嘅,用小杯仔奉上。
其實呢度有兩種 Naan, 蒜蓉 Garlic Naan 系餐本身包嘅,而黑松露 Black Truffle Naan 就係因為見到好多人推介而另外嗌嘅。Naan 煙韌嘅口感就咁食都已經覺得好味,點咗咖喱之後黑松露嘅味其實已經被蓋過咗。但要讚呢到嘅 Naan 份量都偏大塊,夠厚身但又唔會乾。口感岩岩好。
本來都想試埋佢地既甜品,見到有印度雪糕幾特別~但真係太飽喇,下次再嚟一定要試埋佢。總括黎講系非常滿意嘅一次用餐,埋單都只系每人 $180,可以一次過試到咁多野食,大滿足啊