2021-06-23
同事傾開煮飯經,講開大家都好怕要諗煮咩餸,其中一個同事就話燒味滷師最近係公司附近開咗新分店。之前路經長沙灣幫襯過對呢個鋪頭非常讚賞,絕對稱得上價廉物美。既然同事咁好報料俾我知,所以今晚都決定買返幾款外賣加餸,又可以慳返煮飯功夫。 ▪️ 燒鵝上庄外賣拎到翻屋企都有一個鐘左右,但燒鵝皮食落仍然香脆。鵝肉本身都好味,唔會太騷,再配埋燒鵝汁及酸梅醬,相得益彰。▪️ 燒味佬叉燒 - 半斤名副其實既蜜汁叉燒, 少少肥加埋有少少燶邊,肉汁味濃,食落好香軟,好味。▪️ 泰式鳳爪併海蜇海蜇好爽滑, 有麻油香味,配上惹味酸辣鳳爪,當涼盤前菜食一流,非常開胃。▪️ 客家鹽焗雞 (半隻)鹽焗雞本身都好夠味,唔止雞皮好滑,連雞肉都好嫩滑。 咁出色鹽焗雞都講緊只係$30/半隻,絕對好過自己煮。以上咁多款食物合共只係$232,簡直係上班一族,又要放工趕住返屋企煮飯既人既福音,又抵又好食。
▪️ 燒鵝上庄
▪️ 燒味佬叉燒 - 半斤
▪️ 泰式鳳爪併海蜇
▪️ 客家鹽焗雞 (半隻)