2018-01-25
今日收工約了朋友在四小龍行下街順便食下飯 , 看見這間宇晴軒商場的元札幌拉麵, 忽然想食日本拉麵,今晚就決定食這間。咪睇餐廳門口細細, 原來入面L型都幾大下,有很多座位選擇, 加上裝修很有日式化, 感覺猶如置身在日本九州食緊拉麵。餐牌食物種類也有很多, 除了主打拉麵外。 還有多款定食及小食,任君選擇,而且價錢 出乎意料,非常大眾化。最後我們點了兩款拉麵和一款小食, 分別是豚軟骨拉麵、 蟹子沙律, 只是$92元,另元拉麵$55, 兩個人落樓連加一都不用$200, 真正平靚正。豬軟骨拉麵份量多, 魚肉味濃郁, 加上豬軟骨做到好軟身,有點入口即化的感覺。 而拉麵麵質可選軟、硬或正常, 我覺得正常麵身麵質會好食啲,比較煙韌啲。 別流心蛋做得很出色,非常香滑, 味道很濃郁,加上湯底點了味噌湯底, 湯味不會太鹹,味道香濃。以蟹子沙律份量也多, 食完口感很爽彈,好fresh。別一款元拉麵雖然沒有什麼特別的材料, 但勝在湯底和拉麵麵質搭救, 而當中的配料-筍 也是十分爽, 吸收了濃湯的精華 , 特別惹味 。此款拉麵平平地也是不錯的選擇。
以蟹子沙律份量也多, 食完口感很爽彈,好fresh。