2022-11-06 870 views
想去既個間餐廳執笠😮‍💨老公帶我去小確幸食布丁燒,咁岩見到呢間千の壽,老公話呢間餐廳開左好耐了,價錢親民抵食,咁就入左去食飯了。🍱午市套餐 - 魚生刺身餐 配壽司飯、蟹籽沙律 ($102)▫️厚切三文魚2片▫️八爪魚3片▫️希靈魚2片▫️磯煮鮑魚1隻▫️𩶘魚2片▫️大赤蝦1隻▫️帶子1片▫️北寄貝2片呢個價錢有咁多刺身食,真心係抵食既,特別係三文魚刺身,超級厚切同肥美,有濃濃既三文魚香。帶子好大粒、鮑魚彈牙、赤蝦好大隻,咬落爽口,其他刺身都唔錯,整體都幾新鮮既,刺身解凍時間未必做得好好,有啲食落有少少凍,但唔會咬唔到或者食冰咁,所以我地都覺得呢個刺身餐係食得開心滿足既,性價比係高既。壽司飯🍚既份量都好多,有一大碗,醋味正常。蟹籽沙律🥗份量一樣多,都幾好食👍🏼🍣原條鰻魚壽司 (2件) ($66)真原條鰻魚,望落漲卜卜好厚肉咁,依家買一條原條都$7x up,所以呢份壽司好抵食。味道係正常蒲燒鰻魚汁味,夠入味的,呢款鰻魚整體口感比較彈牙,少少鰻魚肉部份食落都幾鬆軟,唔好期望係全條都係鬆嫩鰻魚肉,係就唔會係呢個價錢,所以我地都覺得唔錯,仲要鰻魚好少刺。🍣松葉蟹膏壽司 (2件) ($32)依家係蟹季,當然要叫份

▫️厚切三文魚2片
▫️八爪魚3片
▫️希靈魚2片
▫️磯煮鮑魚1隻
▫️𩶘魚2片
▫️大赤蝦1隻
▫️帶子1片
▫️北寄貝2片

🍣原條鰻魚壽司 (2件) ($66)

🍣松葉蟹膏壽司 (2件) ($32)
依家係蟹季,當然要叫份蟹膏壽司,超級多蟹膏,但食落偏咸,有少許腥味但可接受的,唔大影響,但建議唔好再點豉油食。

🍤炸軟殼蟹 ($50)
即叫即炸,原隻熱焫焫上枱,炸衣夠薄,咬落好鬆脆既,都唔覺油膩,食到蟹肉,味道正常,所以呢碟都係唔錯的。

環境方面係平民餐廳裝修,冇咩特別,但勝在張枱算大,坐得都算舒適既。店員服務正常有禮。

整體黎講呢間餐廳看似平平無奇,但食物質素都ok,仲有好多選擇(除左壽司、仲有串燒、炸物、烏冬等等,似居酒屋咁),做街坊生意,價錢親民,性價比都高既,平時口痕想食壽司但又唔要求好高,又唔想食好貴既,呢度係可以的。
味道 ★ ★ ★ ★ ☆ (3.5星)
環境 ★ ★ ★ ☆ ☆
服務 ★ ★ ★ ★ ☆
性價比★ ★ ★ ★ ☆
$100 (Lunch)