2014-04-14 1766 views
正想放棄寫食評,又或再隔一排有 mood有時間才寫吧既時候,看到這篇名為"平民大餐之選"懸留在食評稿件中,有感平靚正既美食真係有需要同大家分享,於是還是的起心肝決定把佢完成。光顧當日又是看電影的日子,又係度度都爆左,唯獨是這家紅蔥頭還可訂枱,訂位後才細心看其他食客既介紹,彈既較多,心諗有點中招既感覺,但見佢定價好經濟,又唔想煩揾位既問題,還是跟朋友來了。結果係~人地點評都係假,要親自試過先知。由於較預訂時間早了半個鐘,店員安排我地坐喺廚房出入通道附近既四人枱,其實我冇特別為意,只係諗如果多張櫈放袋就好了,過左15分鐘,店員主動過來提出幫我們轉去位置較好又濶落一點的4人卡位,超讚!初時以為settle左你就算,但原來店家有暗自follow up訂枱既食客,即時覺得其他食評彈店家服務唔得未必係事實既全部呢!至於食物方面,雖然未至於超有驚喜,但按其定價來看卻是達至應有水平,且有些更高於水平一點呢!我們一行四人點了一個二人餐,另外點了一個沙律及兩個小吃。二人餐食物包括兩客餐湯及蒜蓉包﹑一客小吃﹑兩客主菜﹑甜品及餐茶,這樣豐富每人都係大概$125,抵到呢!雖然最後問店員拿手寫單時有點費時,但整體

至於食物方面,雖然未至於超有驚喜,但按其定價來看卻是達至應有水平,且有些更高於水平一點呢!我們一行四人點了一個二人餐,另外點了一個沙律及兩個小吃。二人餐食物包括兩客餐湯及蒜蓉包﹑一客小吃﹑兩客主菜﹑甜品及餐茶,這樣豐富每人都係大概$125,抵到呢!雖然最後問店員拿手寫單時有點費時,但整體嚟講真係算唔錯,一班人平平地嚟食個大餐很不錯呀!

就以食物既圖片及我地既評語作結吧!

跟餐的餐湯及蒜蓉包
"白湯"夠creamy,"紅湯"則很足料,蒜蓉包香口
散點小吃鐵板牛柳粒
牛柳沒有太多調味,偏淡但有牛味,中間薯蓉反而好夠味。
鐡板牛柳粒
散點小吃炸雞
香口非常,外脆內有肉汁,好味!
炸雞翼
散點凱撒沙律
份量很多,相片拍不好,其實個碗好深的,沙律菜尚算新鮮多汁,味道中規中舉!
凱撒沙律
跟餐小吃忌廉芝士薯條
稍為乾了一點,沒我想像的好吃。
散點意粉:三色椒辣肉腸
原以為是乾炒意粉,或像拿破崙意粉,但這個較汁,不過調味不錯,所以我們仍能乖乖幹掉整碟!
三色椒辣腸意粉
跟餐主菜:卡邦尼扁意粉
上枱已看得出好味!每條扁意粉均掛汁,汁亦剛夠濃稠,不稀身,味道好而麵質 al dente,讚!
卡邦尼扁意粉
跟餐主菜:橙香豬仔骨
我唔明點解唔記得拍照!這個可算是全晚重點美食,但偏偏漏左這張!可能當時只掛住吃,肉很軟腍,容易骨肉分離,味道雖是不錯,但唔夠平時燒汁的惹味!

跟餐甜品:原味及藍莓芝士蛋糕
加錢可轉心太軟,但我們堅持試吃是日甜品,原味及藍莓芝士蛋糕均是實芝士那style,當中尤以藍莓較好吃!
是日甜品
2014-04-04
$125 (Dinner)
鐡板牛柳粒
炸雞翼