2017-12-12
係九龍灣好似好多都係連鎖食店, 今次去距離地鐵站遠少少既安基苑, 食下D街坊越南菜幾好~雖然係街坊餐廳, 但裝修都幾清簡同埋企理, 而且D姐姐態度唔錯, 上菜速度幾快。見好多人都係食佢個dinner火鍋set, 七八十蚊個又幾扺玩, 不過我就無咩興趣打邊爐XD食返越南野食開心D~ 清清地叫個煙三文魚木瓜沙律先~單叫$68, 如果跟餐$70 , 有埋野飲咁唔差在果2蚊XD 超大盤既沙律, 面有三大片煙三文魚蓋住, 煙三文魚無平時食既咁咸, 偏淡味, 感覺上無咁多納健康D哈哈, 中層係木瓜絲同蘿蔔絲, 估唔到最多係底部既沙律菜, 多到好似食唔完咁, 即刻變左草泥馬XDD 超級健康, 不過本身係想食木瓜先叫呢個沙律lol 哈哈既然佢個名叫越南米紙, 當然係要食返個米紙捲, 點左豬肉鮮蝦, $48 價錢都中等~包得相當紮實既米紙捲, 春捲皮夠薄身但又保持到佢應有既軟韌度, 內裏既材料主要以蘿蔔絲等為主, 豬肉原來係肉碎混和左洋蔥碎, 鮮蝦幾大隻同爽口, 整體豐富飽滿, 但如果有埋花生碎就更美味呢!!檬粉成日食, 呢到仲有焗飯等西式飯類, 但我就揀左價錢較平既越式法包, 估唔到三十令蚊既size
檬粉成日食, 呢到仲有焗飯等西式飯類, 但我就揀左價錢較平既越式法包, 估唔到三十令蚊既size可以咁大個, 以木盤呈上, 一開二既法包各自以木籤串住, 又幾方便!
烘得熱脆既法包已經加分, 一咬已經被佢既香脆口感吸引左!! 內裏份量雜菜絲份量足夠, 綜合包括埋札肉片同埋豬頸肉, 兩樣都幾新鮮爽口, 面仲有千島沙律醬, 清新度又再倍增~~~ 最滿意係呢個法包!!!
去到邊都要食甜品~~~仲要見到我大愛既芒果糯米飯呢!! 同餐牌一樣, 黑糯米同白糯米以圓球配木碟咁呈上, 幾精緻, 椰汁就另上, 自行調較, 芒果反而偏細, 少過糯米飯lol 白糯米較黏韌綿糯, 不過黑糯米偏乾身, 甜度唔高, 椰漿可惜太稀了, 芒果細細地但都夠甜。
冬天飲返個黑糖薑茶就正, 因為跟餐有得6折咁叫特飲, 好搞笑係越南餐廳竟有咁多特飲同沙冰果D。