2019-08-04
今晚去咗荃灣果頭,荃灣啲餐廳五花八門,而且間間都多人排隊。最後同朋友行咗去曹公坊搵食。我地揀咗和食。一來見佢好平,二兩見都有啲人排,緊排,應該都好食掛,一於試下。等咗兩三個字左右,有得入去喇,入面好細,但都擺咗十幾張枱。鋪四周痴滿餐牌我就揀咗咖哩雞扒飯,日式炒雜菜,太卷,仲有凍檸茶。等左一陣,咖喱雞扒飯嚟到喇。都幾大碗,咖喱同雞扒各佔一半,鋪滿晒成個碗面。我以為佢會係一塊大雞扒,點知呢佢係將塊雞扒切薄咗三塊,再去煎。咁樣雖然會快啲熟但係就冇咁juicy。由於佢塊雞扒冇醃過,所以煎完之後呢就有啲乾。至於咖喱,係日式咖喱嚟嘅。夠哂味,同埋有少少肉絲起入面,淨係食咖喱都唔會太寡。但我就嫌佢咖喱落咗太多粉,所以先會有啲似一嚿嚿咁樣,但係味道都幾好。炒雜菜呢,有洋蔥,冬菇,椰菜,紅蘿蔔再加上日式照燒汁去炒顏色好豐富。炒出嚟個效果相當好,唔會太甜,亦都唔會太‘傑’。啲菜呢好爽脆,好好食。而太卷呢,好似得我哋一台叫過咁樣,個個都會食加州卷咁樣,可能因為加州卷平啲。太卷有紫菜,珍珠米,腐皮,蟹柳,冬菇,仲有蛋。由於有腐皮所以本身都已經夠味唔使點豉油都得。我會加啲芥辣喺面頭,令到味道豐富啲,同埋過癮啲。
等咗兩三個字左右,有得入去喇,入面好細,但都擺咗十幾張枱。
鋪四周痴滿餐牌
我就揀咗咖哩雞扒飯,日式炒雜菜,太卷,仲有凍檸茶。
等左一陣,咖喱雞扒飯嚟到喇。
都幾大碗,咖喱同雞扒各佔一半,鋪滿晒成個碗面。
咁樣雖然會快啲熟但係就冇咁juicy。
由於佢塊雞扒冇醃過,所以煎完之後呢就有啲乾。
太卷有紫菜,珍珠米,腐皮,蟹柳,冬菇,仲有蛋。
由於有腐皮所以本身都已經夠味唔使點豉油都得。我會加啲芥辣喺面頭,令到味道豐富啲,同埋過癮啲。都幾好食。
凍檸茶都幾多檸檬只係需要加兩蚊,所以茶味同檸檬味都可以平衡得好好。
朋友話佢叫果個肉菜飯好好食,肉菜飯啲菜都係日式炒雜菜啲菜。所以我已經試咗一半,好好食。下次我都會叫肉菜飯試吓。
呢間平民嘅日式餐廳真係唔錯。