2020-11-02
一本食堂係一間平民日本菜,野食雖然唔算特別出眾,但份量足價錢平,人均百零蚊已經食到飽,對於糧尾嘅朋友而唔想食得咁頹都係唔錯嘅選擇。雖然話係平民日本菜,但一本食堂嘅menu非常豐富,刺身、壽司、卷物、天婦羅、串燒、鍋物、拉麵、烏冬、定食......通通都有,伕7個類別仲勁多選擇,真係會有啲花多眼亂。水蜜桃($9)同冰糖雪梨($9)價錢唔貴,比自己出面買唔貴得幾多。水蜜桃個人覺得冇玉泉咁甜,反而冰糖雪梨味就就偏甜,怕甜嘅就唔建議點。汁燒原隻日本魷魚筒($66) - 魷魚筒好大隻,有成隻前臂咁長,肉厚但唔會太韌,加埋甜甜地嘅醬汁味道都唔錯。日本芝士年糕($32) - 芝士年糕煙煙韌韌,芝士仲係半融狀態,但食落又唔會好漏。三文魚軟殼蟹反卷($62) - 哩度以相撲壽司作賣點,即係壽司好似相撲手咁有份量,其實唔單止壽司,佢地嘅卷物同樣好有份量。大大舊反卷,就算係麻甩佬都要分兩啖先食得晒。反卷裡面有軟殼蟹同青瓜,食落幾爽脆,加埋上面嘅三文魚,飽肚之餘味道亦唔差。吉列豬扒烏冬($52) - 拉麵同烏冬有七種唔同湯底揀,我就揀左番茄,味道比較甜,烏冬量都可以。吉列豬扒都幾大塊,炸皮唔會太厚太硬,不過就
水蜜桃 & 同冰糖雪梨
汁燒原隻日本魷魚筒
日本芝士年糕
三文魚軟殼蟹反卷
吉列豬扒烏冬
總結,日本菜係最講一份錢一分貨,雖然一本食堂賣嘅唔係咩高級料理,但份量足味道亦合格,想平平地過下口癮就啱晒。