2020-01-14
週末去石門買嘢,順便幫襯下小店,呢間食潮州菜嘅餐廳門面小小,人流不絕,勝在轉枱快,所以我哋好快就有位。潮州菜餐廳喺香港通常都係打冷,比較少有潮式小吃。呢間小店有我最鍾意嘅皺皮腸粉、扁實(即係雲吞)、小米(冇食,唔知係乜),幾特別。另外原來menu以外仲有個唔係日日有嘅菜茶。好似好多熟客食,搞到我都想試,可惜已經落左單。叫咗一個扁實米線,呢隻雲吞皮有少少煙韌,有啲似魚皮餃。米線都好滑,簡簡單單未算係好驚艷,但都幾好食。另外叫咗個皺皮腸粉,之前都試過一次,我自己覺得個菜脯腸粉好食啲,多啲口感。不過最驚喜反而係個牛肉丸湯。牛肉丸一咬落去有少少爆漿嘅感覺,好爽口又夠肉味。雖然店舖唔大所以坐得唔太舒服又要搭枱,起碼地方乾淨裝修亦都唔老土,最緊要嘢食都算中上,所以有機會會繼續支持小店!