2019-07-03 1146 views
之前喺深水埗已經想食呢一間平民牛扒。但次次去親都係好多人排隊,所以每一次都係有緣無份。原來旺角都有一間分店,今日六點幾黎到,見唔使排隊,所以決定同朋友試吓。點菜方式係透過門口果部自動售票機,揀自己想食既牛肉部位同份量,坐低之後,職員就會為我地奉上火山石燒牛扒。牛扒既價錢都只係由$80-$350不等,當然都係睇返係咩質數同份量。我地每一叫左一款,分別係同西冷400同日本直送和牛(富油脂)300g。西冷既肉味好重,肉質富彈性,但相對韌少少,口感豐富。而日本和牛,油脂分怖平均,肉質油嫰,而且食到啖啖既油香。真係一分錢一分貨。牛扒都係自己切成一小塊再慢慢煎熟。咁自己想食幾熟都無問題。食牛扒相對地膩,而餐廳入面就有自助吧,無論係白飯定沙律,都係任裝,仲有蕃茄牛肉湯,解膩一流。而且,仲有好多唔同既醬料,例如黃芥辣、自家製燒汁、辛味芥末燒汁等,可以用黎點牛肉食。總括黎講,牛扒性價比高,而且牛既部位都算多,例如有日本和牛、牛柳、牛肩肉眼、牛肋骨排等,種類都選多,如果唔駛排隊的話,值得一試。

西冷既肉味好重,肉質富彈性,但相對韌少少,口感豐富。