2016-10-31
首爾石鍋燒難得兩姐妹得閒一齊去旺角行街shopping, 零零碎碎都使左堆錢, 所以都想食番D平靚正嘅好西,啱啱係H&M 出黎, 無意間就係通菜街見到黎間野,係出面見到餐單D食物相都好似好正甘,而且又幾抵下,諗住試下都無妨啦 <3一入到去,環境都好令人滿意, 成間店乾淨企理、格局寬敞舒適, 都算有充足可以郁動的空間,唔驚同D三唔識七嘅人擠埋一齊,同埋時不時揩到隔離嗰個。甘我就點左招牌嘅泡菜烤肉豆腐鍋,睇落簡單普通,貌不驚人, 但係一食就停唔到口,出乎意料地好味,泡菜酸辣度適中易入口,而 且煮過之後依然風味十足。所有食材都被D泡菜湯浸到入曬味,豆腐滑嫩鮮甜,粉絲彈牙滋味,D肉 一咬落即時滿口都係泡菜味的肉汁,尼個鍋配白飯真係絕配。 我地仲點左幾個小食,素質都頗不錯,尼個女神雞翼外脆內嫩,配上三款不同醬汁都非常惹味,綠色應該係蜜糖芥末,我就好鐘意尼個醬,芥辣一點也不嗆,再加上蜜糖的香氣,十分順口 ,沙律醬亦很香甜 , 泰式辣醬同雞翼也很配。五花腩生菜 包鮮嫩的肉質加上煙韌的豬皮,嚼起來很有口感 ,配上蒜片、泡菜、生菜等配料 , 口感更豐富更有層次 。牛肋 肉生 菜包就算淨食肉不加配
同雞翼也很配。 五花腩生菜 包
牛肋 肉生 菜包
就算淨食肉不加配料便已經很美味 , 油脂比例恰到好處 , 一放入口 , 即時香濃 的肉 汁 四溢 , 咀嚼起來滑嫩多汁, 使人回 味無窮。 這間店食物物美價 廉 ,相當值得一試。