2019-05-24 42 views
今日阿媽唔想煮飯,就梗係落街請阿媽食餐好㗎啦,唔好以為食好嘢就一定係好貴呀,元朗嘅呢間元老爺,簡直可以話係平靚正,平民嘅價錢,食到大廚級嘅手細,真係物有所值呀。首先前菜我哋叫咗個皮蛋豆腐,原來如此豆腐同皮蛋架,上面總會有啲肉鬆,入口甜甜地,真係好開胃,雖然豆腐都只係用一般嘅百福豆腐,但係勝在夠凍,而且配上皮蛋,入口感覺美味,精粹仲要係佢個汁,作為前菜,真係好好味。市招炒聖子王,聖子超級大隻,而且鮮味十足,夠晒鑊氣,入口爽甜彈牙,食到我阿媽嘴舐舐。蜜桃蝦,啲蝦超大隻,隻隻都炸到脹卜卜,啲粉唔會好厚,最重要嘅係個汁酸酸甜甜好開胃,又唔會太過酸,蝦肉爽口彈牙,師傅果然好嘢。酸菜龍躉,你未絕對係呢餐飯嘅精髓,出邊食開嘅酸菜魚,都係用普通嘅生魚或者淡水魚,但係呢度竟然用嘅係龍躉,而且份量十分之大,酸菜魚嘅味道唔會太酸,比較着重花椒嘅香味,龍躉份量好多,而且魚肉厚身,就連層皮都又爽又彈牙,啖啖肉,裏面總會有啲薯粉,薯粉朔晒酸菜魚啲汁,有一種食緊酸辣粉嘅感覺,果然美味。