2018-02-02
上個禮拜日,連同朋友一行四人行係油塘行完山,已經很肚餓了,決定去藍田富田和食亭日式任食放題。由於星期日既關係,7點去到已經好多人,大家去食記得先訂位。首先,飲品方面係自助式,有兩大雪櫃,任君選擇。但清酒同梅酒就要另外order,我和朋友就最鍾意忌廉牛奶飲品milkis。呢間任食放題有好多種類,有串燒、西日扒類、天婦羅、手卷/卷物、刺身、壽司、拉麵等等,真係想食咩都有!我地order左唔同既新鮮刺身,甜蝦刺身大大一隻味道甜美,厚切三文魚入口即溶,鮑片、象拔蚌亦非常鮮甜。跟住係各類壽司,大小飯量岩好,唔會太飽。火焰芝士蟹棒壽司,芝士香味四溢,撒上蟹籽,口感很特別。必食火焰三文魚腩壽司,三文魚新鮮,油脂分佈均勻。至於熟食,韓風炒蜆辣味稍重,很開胃。牛油炒粟米,淡淡牛油香味滲透粟米,清甜可口。一定要推薦既係黃金焗蠔,加上芝士一齊烤,很入味;而蒜香燒蠔,充滿蒜香味,我和朋友都忍唔住order多一轉。作為任食放題結尾當然少不了甜品,餐廳提供眾多選擇,例如有雪糕,雪條,泡芙,布甸,泡芙,豆腐花等等。最後,餐廳食物質素幾好,下次會再光臨!