2017-07-11
由我學生年代,到今時今日,薩莉亞餐廳仍然屹立不倒,當然是有它的存在價值。藍田呢間都叫做新新地嘅分店,個日去附近搵朋友,順便食個晚餐。薩莉亞雖然平,但食物質素一點都不差。我每次黎到,都一定會叫挪威煙三文魚食。我有時食厭左日本三文魚刺食,覺得煙三文魚味道唔同,有種獨特風味。個人就一定加少少檸檬汁,食落很開胃,而且三文魚唔算好肥。羊鞍焗爐燒每餐點都有少少肉食下😂呢份羊鞍調味得剛剛好,有黑椒同少少香草味。一上枱,又係個句,鐵板啲油彈到周圍係。新鮮熱辣固然好食,但4件羊鞍有2件偏生,有血水出,所以棄置左。而粟米充滿我最愛的牛油氣息,食落非常香,有焗過或炒過下。薯仔表現🤔麻麻,冇咩特別。墨魚汁意大利粉,先用蒜頭爆香炒魷魚,再炒意粉,最後加埋個墨魚汁,Perfect就算用汁炒,有時冇用蒜頭爆香都會差少少。魷魚硬度啱啱好,夠口。呢碟抵食之餘,仲好夠材料又好味。青醬煙肉意粉,比上面個個墨魚意粉遜色。青醬只有好輕微嘅綠色,食唔到任何味,只有單調的忌廉汁味?煙肉唔算咸,成碟四隻字形容-不過不失。😑我原先對青醬意粉有很高的期望,但似係我高估左。雞翼都係薩莉亞餐廳必食的一道小食。香口脆皮,有啖啖蜜糖香味。我喜
羊鞍焗爐燒
而粟米充滿我最愛的牛油氣息,食落非常香,有焗過或炒過下。
薯仔表現🤔麻麻,冇咩特別。
呢碟抵食之餘,仲好夠材料又好味。
我原先對青醬意粉有很高的期望,但似係我高估左。
雞翼都係薩莉亞餐廳必食的一道小食。香口脆皮,有啖啖蜜糖香味。我喜歡佢外面有點焦,但內裡保持嫩滑。食完嘴邊都幾多油☺
*假如唔鐘意食油膩的朋友,呢款雞翼未必係你至愛。
另外,我唔叫飲品原因除左因為價錢唔係特別平,總是覺得佢檸檬茶溝左水咁(以前有飲過),味道比一般啖,唔抵飲,縱使收一杯錢可免費refill。🤔
總括下,環境大舒適,但衞生麻麻,枱面有陣味。
食物份量屬中等,唔會太多,價錢合理平民價。
味道很好,唯獨熟成度拿捏未夠準確。
偶爾比貴少少,食啲健康過快餐店嘅食物,都不失為一個選擇。🙄