2019-03-27
今日在中環石板街買完嘢,又到晚飯時間,那就在附近覓食。本來想在聞名大排檔食飯,可惜爆滿😱,正在😡煩惱點算好,赫然眼前見到有一架篤篤車,食泰菜都好喎,就咁就入咗去。小店不是很大,但已有幾枱食客。此裏的座位分左右兩旁,以綠色為主跟招牌一樣。餐牌可散叫,又有1人餐,2人餐選擇。叫了2人晚餐$298,都算好多嘢食,其實我覺得3個人都夠食😜🔸扎肉肉碎湯扎肉切片加埋肉碎做成湯,每人可飲到幾碗🤫🔸炸蝦餅拼春卷是新鮮炸起、熱辣辣,吉列外皮好鬆脆,蝦餅較為厚身,有口感。春卷就偏結實🔸青木瓜絲沙律甜甜酸酸,味道適中,開胃小菜😊🔸招牌咖喱豬頸肉咖喱並不辣,除咗豬頸肉還配了三色椒、薯仔、洋蔥🔸泰潮海南雞皮很薄,雞嫩滑。厨師仲好有心思將一塊雞肉做到好似一塊樹葉🍂咁,鋪在雞肉上👍🏻買相跟味道都好。🔸鷄油飯大部分的雞油飯都偏油,這裏的偏偏只有香不會油,食多一點也冇罪惡感😜🔸蒜蓉炒雜菜用上西蘭花及椰菜花兩種蔬菜,加甘筍花炒埋一碟,比較用心嘅係甘筍花有分大中細size😗🔸甜品大菜糕有椰子肉猜想可能是西米糕,原來是大菜糕,裏面加入了一粒粒的椰子肉,有淡淡的椰香,不是單調的大菜糕啊😊埋單$298 抵食👏🏻👏🏻
🔸扎肉肉碎湯
扎肉切片加埋肉碎做成湯,每人可飲到幾碗🤫
🔸炸蝦餅拼春卷
🔸青木瓜絲沙律
甜甜酸酸,味道適中,開胃小菜😊
🔸招牌咖喱豬頸肉
咖喱並不辣,除咗豬頸肉還配了三色椒、薯仔、洋蔥
🔸泰潮海南雞
🔸鷄油飯