2020-10-23 363 views
經過同媽咪入錯餐廳,最後選擇之前冇睇過Openrice就盲選擇咗食抵食嘅越南菜。我地不約而同地叫咗湯粉,媽咪叫咗豬扒金邊,而我就叫咗生牛肉金邊。諗真啲係疫情下食生嘢都有啲危,早知叫半熟。兩碗湯底飲落清淡,冇咩味精味。但對於鐘意濃口味嘅我,就要自行再加魚露。豬扒好入味,濃濃嘅香茅味。豬扒經過煎,口感唔嚡。其實我係第一次食生牛肉湯粉,所以好難比較。牛肉片比平時打邊爐嘅牛肉片厚身啲啲,個人認為厚度適中,薄度可以放入湯中都八成熟,食落又有分量。但係牛肉味比較淡。另外仲叫咗平時少見嘅北越蒸粉卷,一客三件。呢個都係我第一次食。面頭嘅扎肉絲同炸蒜好適合配蒸粉卷,甚至湯粉,增加風味同香脆感。蒸粉卷入邊係素,有沙葛、紅蘿蔔。粉卷嘅粉略為太厚,但呢個整體都幾好味。建議點是拉醬,辣辣地味道更豐富。連小食,一共食咗$129。值得一提,粉嘅分量好多,食咗半碗就飽。性格比其實唔錯,但環境比較舊同埋店員服務一般。當問到有關餐牌嘅嘢,店員可以更主動提供餐飲包括咩飲品。
生牛肉湯粉

北越蒸粉卷

2020-10-23
$65 (Dinner)