2018-04-25
最近友人發現荃灣大間好抵食嘅越南餐廳,今晚便相約一起,順便聚一聚。原來餐廳就在荃灣最旺的食肆集中地。門面很平實,但裏面的裝飾就充滿越南風情,令人感覺好優閒。望下餐牌,有好多唔同種類嘅嘢食,有濱海,紙米卷,沙律,㗎喱等。我地揀了前菜--越式柚子鮮蝦沙律 份量都好多,蝦彈牙,好多柚子,大大粒,加咗啲炸蒜片和青瓜,好清新。餐廳沒有落了太酸的醬汁,所以不會太酸,更突出了柚子好甜,好多汁。越式燒老虎蝦米紙卷 有4件,我唸就係分蝦身和蝦尾,米紙卷扎得實,咬時裏面啲材料沒有爆出來,蝦肉很彈牙,很新鮮,虎蝦燒到好香,夾埋沙律菜一起吃,好配合。越式燒魚是倉魚,雖然不是太大條,但燒得啱啱好,金黃色,皮脆脆的,加咗啲辣椒粒和葱粒,好香和辣辣地夠晒野味仲有叫了咖哩牛腩煲 ,可以配飯或蒜蓉包我和友人選擇了配飯。平時食嘅牛腩煲只得幾件牛腩,但依道有好多牛腩,薯仔都唔少,份量十足。牛腩同薯仔都煮得好淋好入味。 咖喱不會太辣,也不會太杰,撈飯好好味。最後和友人叫了兩杯飲品,越式牛油果沙冰 好杰身,一飲下去好香牛油果味,有啲冰碎,好提神。滋補龍眼冰 好大杯,好多龍眼肉,甜甜地,唔錯。最後仲有甜品送.食咗咁多嘢,樣樣都夠
原來餐廳就在荃灣最旺的食肆集中地。
門面很平實,但裏面的裝飾就充滿越南風情,令人感覺好優閒。
望下餐牌,有好多唔同種類嘅嘢食,有濱海,紙米卷,沙律,㗎喱等。 我地揀了前菜
--越式柚子鮮蝦沙律
越式燒老虎蝦米紙卷
仲有叫了咖哩牛腩煲 ,可以配飯或蒜蓉包
最後和友人叫了兩杯飲品,越式牛油果沙冰
好杰身,一飲下去好香牛油果味,有啲冰碎,好提神。
滋補龍眼冰
好大杯,好多龍眼肉,甜甜地,唔錯。
最後仲有甜品送.
食咗咁多嘢,樣樣都夠份量,都係300多元,又不用加一,抵食