無意中睇到“搵食觀塘”介紹呢間位於宜安街街市入面嘅小店裡面平通街嘅12餸車仔面,今日放假又出動試食。地點喺政府街市上層入面,冷氣充足,尚算乾淨,點咗個大招牌麵B -- 因為有12款餸(對有選擇困難同貪心嘅我簡直係恩物 ),以為每樣配料只有一件,但係原來除咗雞中亦同牛丸,其他都有2-4塊。,必食推介:蘿蔔•清甜冇渣; 牛肚•軟冧入味; 魚蛋都屬於本人喜歡嘅大小同質感; 麵煮得爽口冇過龍; 食辣嘅你一定唔可以錯過沙爹辣汁啦,唔會辣到死,但係食到我鼻水流流,加埋杯凍檸茶(+$5)舒服哂! 硬要挑剔嘅就係韮菜餃皮太厚同可能浸太耐爛咗; 炸芝士雲吞浸落湯影響口感,而且唔似即叫即炸產品,味道係可以㗎,最尾有一絲絲芝士嘅甜味。呢個價錢食個12餸車仔麵,小妹真心覺得扺到爛,因為本人嘅細女極鍾意食白蘿蔔,所以仲外賣多一碗淨餸順便試埋車仔麵餸之王--豬大腸。同牛肚一樣好入味,如果腸油可以清乾淨啲會更啱我口味囉。自從領匯出現之後瘋狂加租同以苛刻續約條件逼走小商戶,屋邨平民食店買少見少。雖然係小店,但係人人都好有禮貌,所以一定會繼續幫襯,以延續香港本土小食店嘅生命。
。地點喺政府街市上層入面,冷氣充足
,尚算乾淨,

; 牛肚•軟冧入味
,加埋杯凍檸茶(+$5)舒服哂
! 硬要挑剔嘅就係韮菜餃皮太厚同可能浸太耐爛咗

2016-07-06
$39 (Lunch)