2017-02-16 1161 views
過年前, 唔知同屋企人食咩髭好, 突然諗起有米豬, 之前聽就聽得多,食就未試過, 好啦咁就去灣仔間季季紅訂返隻豬年三十晚食團年飯!其實都唔平,買豬卷要買兩張先有得平,但都要6百幾一隻, 一心諗住試下無咩所謂啦!!當日去到下午5點左右拎豬已經好多人等緊, 拎到隻豬都要成20幾30分鐘,!返到去一開, 外父第一個反應,話成隻貓仔咁, 都唔緊要啦, 唔係咁多人OK啦!真係好似有D瘦同細隻...跟住我就剪開佢啦, 佢地有送一把剪刀, 剪完之後發覺瀨野, 原來個肚有D線綁住, 俾我剪碎左要慢慢挑返D線出來,點解拎豬時唔提下人呢?好喇剪完之後, 一心期待有幾咁好味, 但食落真係無咩特別, D皮唔係脆而係硬, D飯又凍又油, (我又拎豬到返屋企只係20分鐘時間), 坦白講D飯似燒完隻豬就咁塞入去!!食左半隻都無大家都唔食了, D皮實在太硬!相信應該都唔會再食, 但仲有一張豬卷都唔知點算...

返到去一開, 外父第一個反應
,話成隻貓仔咁
, 都唔緊要啦, 唔係咁多人OK啦!
有米豬
真係好似有D瘦同細隻...
有米豬
食左半隻都無大家都唔食了, D皮實在太硬!

相信應該都唔會再食, 但仲有一張豬卷都唔知點算...
2017-01-27
Waiting Time
20 Minutes (TakeAway)
$150 (Dinner)
Celebration
Chinese New Year