2024-02-11
年初一家族團聚,10幾人搵地方食飯有啲難度,幸好有適飲識食之人找到這家韓國餐廳,年初一照常營業,令到我們有落腳之處。上網睇過食評,好壞參半,好的是食物,壞的是服務質素,特別是節假日人多的時候。一眾人準時到達餐廳,餐廳都幾大,座位密密麻麻,裝飾簡單,但不失韓國色彩。店員多是外籍,不太會廣東話。當家人發板點菜,非常高效率,按照各人需要點了不同的菜式,食韓燒當然就係要有燒肉啦,幾款出名的燒肉都點齊。首先是韓國肉眼扒,這裡有個服務很好,就是可以幫你燒埋,見到店員熟練的身手,燒肉眼扒燒到五成熟,應是最好食的程度,外香內嫩 ,多汁少少紅色,但係又唔會流血,燒烤技術唔錯,用生菜包住,加啲面豉將 ,大蔥蒜片泡菜等,典型嘅韓國食法。燒大鱔都係呢度嘅招牌菜, 一條好大既鱔魚,白雪雪,洗得好乾淨,燒到少少金黃色,表面係脆脆地,用薄薄嘅酸羅蔔片包住食,提昇左鱔魚嘅鮮味,好食又有咬口,超水準。跟住到燒豬腩肉同樣喺手法純熟 燒到外脆內軟,配雞俾菇一齊,燒到出油,但係啲肉又冇柴嘅感覺,少啲技巧都唔得。講完燒肉就講下其他食物,6碟前菜不過不失,有泡菜,太鹹唔夠酸,芽菜同菠菜味道好好,薯仔都OK,但太少都唔夠每人一舊。
首先是韓國肉眼扒,
有泡菜,太鹹唔夠酸,芽菜同菠菜味道好好,薯仔都OK,但太少都唔夠每人一舊。最好食係茄子,鮮爽不油。仲有啲魚🐠仔,淡淡地包起啲生菜入邊食好特別。黃金炸蝦賣相好靚,
不過似乎炸起擺耐左,唔脆口。韓國🇰🇷滷豬手都唔錯,
首先不是太肥,肥瘦比例是3:2,符合健康需要,味道方面較淡,點醬料食就剛剛好。碳水食物方面有煎海鮮餅,
炸醬面,海鮮餅都係太淋,炸醬面好甜,
不是我喜歡的味道。無論如何,年初一有這麼豐富的韓國菜食已不錯,需要店員都無笑容,但年初一都返工是要體諒的。