2005-07-20 9 views
又到蝦頭妹大壽,今年的主題係不醉無歸。巧合是夜撞正荷理活道封路,於是,畢生人首次…行上soho。本來以為好遠,完來係有梯有橋上去的。真係唔行過都唔知咁方便。比原定時間稍遲先到,一入門口,約8成滿,檯檯都細聲講大聲笑,正中下懷,一陣我地嘈起上黎都唔怕影響人。最怕遇上隔離係講緊bye bye的小情人。先放底酒,開定2支先。然後睇下食咩好,starter有seafood plate,fusion salmon roll and my favour 鵝肝。本來想再叫埋生蠔,但怕食唔晒,一於拉韁後放。個seafood plate 同鵝肝普通,salmon roll有驚喜,向來對fusion無信心,估唔到個卷包住的醬汁一點都唔膩。跟住的龍蝦湯同清湯簡直南轅北轍,龍蝦湯濃得不得了,清湯則像煙般只聞其香,入口如無物。再來的帶子雲吞,則只嚐其汁已值回票價。Lemon sorbet清完口之後,Main course有羊有牛,無咩印象。因為已經夠時候換酒換杯。之後甜品係ginger souffl同個士多B梨。食完再坐陣繼續飲繼續講。名乎其實飲飽食醉
又到蝦頭妹大壽,今年的主題係不醉無歸。
巧合是夜撞正荷理活道封路,
於是,畢生人首次…行上soho。
本來以為好遠,完來係有梯有橋上去的。
真係唔行過都唔知咁方便。
比原定時間稍遲先到,一入門口,
約8成滿,檯檯都細聲講大聲笑,
正中下懷,一陣我地嘈起上黎都唔怕影響人。
最怕遇上隔離係講緊bye bye的小情人。
先放底酒,開定2支先。
然後睇下食咩好,
本來想再叫埋生蠔,但怕食唔晒,一於拉韁後放。
向來對fusion無信心,估唔到個卷包住的醬汁一點都唔膩。
跟住的龍蝦湯同清湯簡直南轅北轍,龍蝦湯濃得不得了,
清湯則像煙般只聞其香,入口如無物。
再來的帶子雲吞,則只嚐其汁已值回票價。
Lemon sorbet清完口之後,
Main course有羊有牛,無咩印象。
因為已經夠時候換酒換杯。
之後甜品係ginger souffl同個士多B梨。
食完再坐陣繼續飲繼續講。
名乎其實飲飽食醉