2020-10-28
放工問朋友借咗幾本書,順便喺佢屋企附近一齊食晚飯,揀咗呢間新開張嘅養生米線,餐廳地方寬敞,裝修簡潔明亮,感覺舒適。米線湯底選擇非常多元化,多款湯底都經過悉心炮製,睇得出非常用心,小食方面選擇亦唔少,而且價錢合理。蟲草花膠雞湯非常香濃,味道鮮甜,飲得出真材實料,另外必須一讚嘅係佢嘅米線非常出色,比一般食到嘅略粗少少,唔會一夾就散,非常爽口軟滑,同朋友一致認為從未食過咁優質嘅米線!花膠嘅份量俾得相當大方,煮得夠軟夠腍之餘索哂湯底嘅味道,唔錯。雞件亦係另一亮點,鮮味突出,口感嫩滑,非常出色!招牌海龍皇湯完全係豪氣嘅代表,朋友食碗麵亦要食出新高度,一上菜就有種震撼嘅感覺,半邊龍蝦配搭大量海鮮同陽春麵,香濃嘅龍蝦湯味撲鼻而來。飲一啖香甜濃郁嘅龍蝦湯底,再咬一啖龍蝦肉,食一啖爽口嘅陽春麵,我同朋友都邊食邊讚嘆,完全值回票價!龍蝦新鮮之餘仲有膏,口感仲非常彈牙,夫復何求呢?炸得香脆嘅雞翼沾滿金黃嘅鹹蛋黃,係極度邪惡嘅組合,但又令人食唔停口。蜂蜜金吉清甜微酸,甜度適中,感覺滋潤,最適合而家呢種天氣。巨峰提子梳打同樣甜度適中,果香清新,爽口怡人。估唔到誤打誤撞食到一間質素咁高嘅餐廳,湯底同用料都食得出落
雞件亦係另一亮點,鮮味突出,口感嫩滑,非常出色!
龍蝦新鮮之餘仲有膏,口感仲非常彈牙,夫復何求呢?
估唔到誤打誤撞食到一間質素咁高嘅餐廳,湯底同用料都食得出落咗成擔心機,連米線都特別出色,絕對係我哋嘅年度最愛米線!