2022-12-14 633 views
屋企樓下開咗一間韓式小店-93親古食堂〈韓語〔國語發音〕”親古”意思係朋友〉!阿女見到即刻要試吓,發現foodpanda外賣自取有折扣,即刻叫咗一堆,一家四口當晚餐食。係一間正宗”小”店,門外面有吧枱高櫈,以供堂食。家庭式經營~店面太細,只有兩個座位⋯⋯阿女要飲海帶湯,我覺得味道幾好嘅,而且好大碗,抵食!但阿女話稍咸,可能我味覺退化咗?有幾隻青口,海帶量好多呢~本人極推炸醬麵,係正宗嘅韓國煮法,絕對唔係包裝炸醬麵嘅味道,味道帶一絲絲甜,但係唔會過咸,有薯仔粒,洋蔥,豬肉等配料,撈麵一流。韓式紫菜包飯係差唔多每一間韓式食堂必備嘅食物,呢度嘅紫菜包飯係即叫即整㗎,非常新鮮,不過如果繁忙時段,就可能需要等比較耐嘅時間。*明太子•蟹肉飯卷**芝士•烤牛肉飯卷*另一推介係辣炒年糕,雖然只係韓國街邊小食,但係味道同正宗韓國食到嘅非常相似。亦可以追加芝士,拉麵,炸物等配菜。非常建議加芝士,而且必須要趁熱食,用芝士包裹年糕一齊食非常香口,調味適中唔會過辣。最後當然唔少得韓式炸雞,為方便食所以我揀咗無骨炸雞。隨咗蔥炸雞有一堆蔥放面,每款炸雞配唔同嘅醬汁,應該係為咗唔好令炸雞脆皮變軟,所有醬汁都冇直接淋上

係一間正宗”小”店,門外面有吧枱高櫈,以供堂食。

家庭式經營~

店面太細,只有兩個座位⋯⋯

海帶湯

炸醬麵

*明太子•蟹肉飯卷*
明太子•蟹肉飯卷

*芝士•烤牛肉飯卷*
芝士•烤牛肉飯卷

辣炒年糕

最後當然唔少得韓式炸雞,為方便食所以我揀咗無骨炸雞。隨咗蔥炸雞有一堆蔥放面,每款炸雞配唔同嘅醬汁,應該係為咗唔好令炸雞脆皮變軟,所有醬汁都冇直接淋上雞肉上。雞肉炸得啱啱好,非常Juicy。到今日為止我哋一家四口已經食過:蜜糖,芝士,甜辣,火辣,蔥炸雞。每款都非常好味,首推蜜糖或者甜辣~
各式無骨炸雞(6件)

等候期間,同店內一家幾口傾偈,先知道小哥哥主廚曾經去韓國working holiday咗1年嘅時間。喺韓國食店打工學廚,返到香港亦喺食肆有幾年工作經驗,之後決定創業,開咗呢一間小食堂,做出好多韓國正宗口味嘅食物。大家一定要去試吓,雖然店面太細,只有兩個座位,同店外邊嘅吧枱,但係無阻食物嘅美味,同埋難得喺香港食到咁正宗嘅韓味。

*後話:原來小店個名”93”係小哥哥出生嘅年份喎~今日寫食評前,係第五次食佢間舖頭嘅嘢食啦。加油,小哥哥!
2022-12-05
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
海帶湯
炸醬麵
明太子•蟹肉飯卷
芝士•烤牛肉飯卷
辣炒年糕
各式無骨炸雞(6件)