2018-09-09
今次同朋友食下近期好興嘅粥底海鮮火鍋,一向食海鮮都講究新鮮,唔新鮮真係幾大碟幾平都無用,當然要揀返間穩陣好食嘅餐廳開飯喇。我都係第一次食不過當然朋友推介話海鮮新鮮先去食,一坐下侍應就好快手俾調味料,另外枱邊放左隻計時雞,說明每樣海鮮最佳烹調時間,非常貼心。點了個椰青水飲下,好大個好甜絕對足夠一餐打邊邊,而且價錢都差不多,好過飲其他野呢。海鮮類只要夠新鮮真係點整都好味道。隻肉蟹同鮑魚都仲郁緊好新鮮,即叫即切。有肉蟹當然放落去個粥底煲下帶出蟹粥鮮味,鮑魚好彈牙煮得剛剛好,而扇貝咁大隻好有口感。仲有兩款貝類跟餐份量都夠兩個人,我認得一款細蜆仔好鮮甜,煮左開蓋要快食,甩左肉都未必揾得返另一款就有口感多啲大隻有咬口,全部一煮完都開哂口就知新鮮。自選材料可以選擇六款,我地都揀素食類為主,但眼見人地枱肥牛幾吸引就叫碟試下,肉味都重而且肥膏位置不算多另一款推介就係黃金魚皮,賣相金黃色又脆又大塊。其實配料就不過不失。自製蟹粥: 我地將所有海鮮都吃光光除了蟹,哈哈,為烹調蟹粥做好準備之後留返湯底會加返白粥仲有南瓜芋頭粟米壓碎晒,再落冬菜,菜莆粒,大頭菜粒,豬油渣粒就完成,煮出來成品金黃色好甜,同埋都好飽肚
自製蟹粥: 我地將所有海鮮都吃光光除了蟹,哈哈,為烹調蟹粥做好準備之後留返湯底會加返白粥仲有南瓜芋頭粟米壓碎晒,再落冬菜,菜莆粒,大頭菜粒,豬油渣粒就完成,煮出來成品金黃色好甜,同埋都好飽肚加埋啲菜粒非常香口。我地仲留返蟹肉自製蟹粥好好享受。